Škotska episkopalna crkva odobrila vjenčanje istospolnih parova

© Reuters
© Reuters

Istospolni parovi dobili su mogućnost vjenčanja u Škotskoj, nakon što je tamošnja Episkopalna crkva izglasala promjeno kanonskog zakona koji navodi kako je brak zajednica između muškarca i žene, piše BBC.

Prijedlog, koji je omogućio istospolnim osobama i sljedbenicima anglikanske crkve brak, prihvaćen je u četvrtak na godišnjem sastanku sinode u Edinburghu. Na sastanku su sudjelovali predstavnici sedam župa, a samo oni iz Aberdeena i Orkneya glasali su protiv prijedloga.

Vrlo sam sretan zbog parova čija će veza sada biti priznata od strane Crkve i blagoslovljena od Boga,“ izjavio je John Ames, biskup od Edinburgha.

Ipak, skupina tradicionalističkih vjernika tvrdi kako ne mogu podržati ovaj potez te su objavili kako namjeravaju postaviti misionarskog biskupa „da služi potrebama onih koji se protive homoseksualnom braku.

Nadbiskup Foley Beach, izjavio je: „Današnja odluka Škotske episkopalne crkve da promijeni biblijsku i povijesnu definiciju braka, naglasila je potrebu za odgovorom na vapaje i molbe onih Škota koji su do danas bili marginalizirani od strane svojih vođa.

Pokušaj ponovnog definiranja braka nije onaj kojeg će podržati vjerni kršćanin.

Ovog tjedna je i prvi homoseksualni svećenik Škotske crkve, Scott Ronnie, obznanio kako je tradicija da „otac predaje mladu“ zastarjela te je pozvao na njeno napuštanje.

Neke od vodećih ličnosti tvrde da „nema teoloških razloga“ za protivljenje homoseksualnom braku, jer unatoč tome što se Biblija protivi istospolnoj zajednici, neki tvrde da je ta interpretacija danas zastarjela te da se više ne može primjenjivati.

Autor: Tribun