Zdravstvene vlasti u Škotskoj pokrenule su istragu nakon misterioznog porasta smrtnosti novorođenčadi, što je drugi put da je taj fenomen zabilježen u razmaku od šest mjeseci.

Izvješće lista Herald ističe vrlo neobičan porast smrtnosti, nakon što je 18 dojenčadi umrlo unutar četiri tjedna od rođenja u ožujku.

Ista kontrolna granica također je prekršena u rujnu prošle godine, kada je prijavljen 21 neonatalni smrtni slučaj, što je prvi put otkako je evidencija počela.

Stopa neonatalne smrtnosti iznosila je 5,1 na 1000 živorođenih u rujnu i 4,6 na 1000 u ožujku, u odnosu na prosjek od 1,49 na 1000 u 2019. godini”, izvještavaju novine.

Public Health Scotland (PHS) rekao je da smrtni slučajevi nisu mogli biti slučajni, dok je uzrok prethodnog skoka u rujnu također ostao misterij.

U izvješću se navodi da se cijepljenje povećalo kod budućih majki i da su infekcije COVID-om tijekom trudnoće povezane s većom šansom za prijevremeni porod, ali nije pronađena izravna veza između COVID-a i smrti.

PHS Scotland kaže da infekcije COVID-om čini se da nisu imale ulogu u rujanskoj buji smrtnih slučajeva.

Dr. Sarah Stock sa Sveučilišta Edinburgh rekla je: „Brojke su stvarno zabrinjavajuće“, ali je priznala da ne zna uzrok smrti.