Škotske škole prve će u svijetu imati LGBT obrazovanje uključeno u kurikulum

Škotski obrazovni sustav postati će prvi u svijetu gdje će osnovne i srednje škole biti primorane u svoj kurikulum uključiti promociju LGBT identiteta i načina života.

Svaka škola morati će uključiti podučavanje o „jednakosti i uključivosti“ homoseksualnih, biseksualnih, transrodnih i interseks osoba u kurikulum na svim razinama obrazovanja, od prvog razreda do mature, nakon što je škotska vlada u cijelosti prihvatila preporuke radne skupine koju vode LGBT aktivisti.

Ovaj potez, kojeg su poduprle sve parlamentarne stranke, rezultirati će time da će učenici učiti o LGBT političkoj povijesti, pokretima, terminologiji i identitetima, kao i čitati „LGBT literaturu“, te učiti kako se „nositi s predrasudama i homofobnim, bifobnim i transfobnim zlostavljanjem“.

S obzirom da će kurikulum na razne načine implementirati LGBT tematiku u nastavni program, vjerojatno je da će ista biti prisutna i na ispitima, pa čak i na maturi, navodi Herald Scotland.

Škotski ministar obrazovanja John Swinney izjavio je u parlamentu: „Škotsku se već sada smatra jednom od najprogresivnijih zemalja u Europi po pitanju LGBT jednakosti. Oduševljen sam da mogu najaviti da ćemo biti prva zemlja u svijetu koja će imati LGBT-uključivo obrazovanje implementirano u nastavni kurikulum.

Naglašavajući da će ove promjene biti primjenjene na sve državne škole, bez izuzetaka, ministar je dodao: „Svjestan sam da će neki reći kako LGBT-uključivo obrazovanje može potkopati vrijednosti njihove vjere i stavova. No ja se ne slažem s tim.

Ljudska prava i vrijednosti poštivanja i tolerancije su univerzalni. Djeca i mladi se moraju osjećati sigurni, sretni, poštovani i uključeni u njihovo obrazovno okruženje, a učitelji moraju biti proaktivni u promicanju pozitivnih odnosa i ponašanja u učionici i izvan nje.