Skupina od 44 pravnika, uključujući nagrađivane pojedince i ugledne stručnjake poput profesora Jana Fridthjofa Bernta, pozvala je Norvešku da uvede sankcije Izraelu zbog kršenja međunarodnog prava.

Peticiju pod nazivom „Obranite međunarodno pravo“ objavio je časopis Dagsavisen.

Izrael je pripojio Istočni Jeruzalem i Golansku visoravan, a najavio je i aneksiju doline Jordana – bez ikakvih većih posljedica, naglašava peticija.

Samo od ožujka 2018. do rujna 2019., ubijeno je 309 Palestinaca koji su sudjelovali u protestnim marševima duž granice Pojasa Gaze, ističu pravnici. Samo u prošloj godini izraelske su snage ubile 56 palestinske djece, opet bez ikakvih posljedica.

Broj Palestinaca koji su ubijeniod strane izraelske države usporediv je s brojem ubojstava u zemlji: 103 osobe su bile žrtve ubojstava u 2018., u usporedbi sa 136 u 2017. godini, prema lokalnim medijima. Za usporedbu, policija u SAD-u, koja je poznatija po policijskim ubojstvima, kobno je ustrijelila otprilike jednu osobu na svakih 19 žrtava ubojstava u 2017. godini.


Dok Izrael zatvara 1-godišnju afričku djecu, židovske organizacije kritiziraju SAD zbog „nepravedne“ imigracijske politike


Norveške vlasti i političari moraju vratiti poštovanje međunarodnog prava i raditi na tome da se osigura da će izraelska dugogodišnja i sustavna kršenja međunarodnih pravila biti suočena sa sankcijama“, navodi se u peticiji.

Autori peticije naglasili su da izostanak međunarodne reakcije na kršenje međunarodnog prava, ljudskih prava i humanitarnog prava Izraela izaziva zabrinutost.

Dok ozbiljna i trajna kršenja Izraela kritiziraju samo verbalno, druge zemlje koje krše međunarodno pravo izložene su reakcijama međunarodne zajednice kroz konkretne akcije i sankcije“, navodi se u peticiji.

Suprotno tome, Izrael je jedina zemlja na svijetu koja je dobila norvešku platformu Granavolden u norveškoj vladi koja omogućava Oslu da „olakša pojačanu suradnju u istraživanju i razvoju, trgovini, turizmu i kulturnoj razmjeni s Izraelom“.

Takav stav norveških vlasti prema ozbiljnim kršenjima osnovnih načela humanitarnog i međunarodnog prava pomaže legitimizaciji izraelske politike koja se temelji na okupaciji i kolonizaciji palestinske zemlje i kolektivnom kažnjavanju Palestinaca u pojasu Gaze“, navodi se u peticiji.


Židovska organizacija zaprijetila Islandu medijskim ocrnjivanjem i uništenjem turizma ako usvoji zabranu obrezivanja


Prema odvjetniku Kjellu Brygfjeldu, jednom od potpisnika, Norveška bi mogla nametnuti dosta sankcija Izraelu.

Već smo uključeni u sankcije protiv Rusije, Venezuele, Irana i niza drugih zemalja. Sve države trebaju biti tretirane na isti način i s istom ozbiljnošću zbog kršenja međunarodnog prava. Ne smijemo praviti razliku između onih koje volimo i onih koje ne volimo“, rekao je Brygfjeld listu Klassekampen.

Prema njegovim riječima, norveška vlada odabrala je suprotnu strategiju, gdje se poduzimaju napori za jačanje odnosa uprkos činjenici da je nekim stanovnicima Norveške uskraćen ulazak u Izrael.

Početkom ovog tjedna novoosnovano gradsko vijeće u Oslu, koje su predvodile tri neo-marksističke stranke, Socijalistička ljevica, Laburisti i Zeleni, priopćilo je kako razmišlja o zabrani općinske nabave proizvoda i usluga iz ilegalnih izraelskih naselja.


VIDEO: Rabini otvoreno propagirali židovski rasizam – „Mi jesmo rasisti … Židovi su najuspješnija rasa“


Međutim, državni tajnik Audun Halvorsen iz Konzervativne stranke rekao je kako ne vjeruje da su sankcije pravi put. Također je naglasio da je Norveška tek izrazila zabrinutost zbog izraelske prekomjerne uporabe sile i kršenja ljudskih prava, „kad za to postoje razlozi.“

Ironično, norveška „desnica“ izrazito je naklonjena „isključivo židovskoj državi“, dok se neo-marksisti sve jače protive rasističkom režimu židovske vlasti.