Petero ortodoksnih Židova u Britaniji optuženo je za nekoliko kaznenih djela, uključujući pranje novca od prodaje lažnih i neodobrenih lijekova, nakon što je preko njihovih računa prošlo više od 19 milijuna funti, prenosi Daily Mail.

Prema pisanju lista, tužitelji tvrde kako su krivotvoreni lijekovi kupljeni u zemljama poput Njemačke, Austrije i Francuske prije nego što su prodani javnosti putem britanske Nacionalne zdravstvene službe (NHS)

David Cohen (37), Mindy Gross (42) i Jacob Gross (44), te Edward Cohen (65) i Maurice Gross (37) suočeni su s ukupno 14 optužbi protiv njih.

David Cohen, iz tvrtke Golders Green, u sjevernom Londonu, optužen je za davanje lažne izjave kako bi ostvario beneficije. Pritom nije obavijestio Komisiju za dobrotvorne svrhe o promjenama okolnosti koje su utjecale na beneficije, pored čega je davalo lažne podatke te je neovlašteno stjecao imovinu preprodajom lijekova bez licence.

Edward Cohen, iz Stamford Hilla, optužen je da je dao lažne izjave kako bi ostvario beneficije, pružajući lažne informacije Komisiji za dobrotvorne svrhe, slijedom čega je stekao imovinu kroz kaznena djela. Također je optužen po dvije točke vezane za stjecanje protuzakonite imovine.

Jacob Gross i Mindy Gross, oboje iz Golders Greena te Maurice Gross, iz Antwerpena, u Belgiji, optuženi su za stjecanje protuzakonite imovine. Jacoba Grossa također se tereti da za stjecanje protuzakonite imovine.

Tužiteljica Juliana Ng izjavila je kako je „preko bankovnih računa okrivljenih prošlo preko 19 milijuna funti putem prodaje krivotvorenih lijekova na recept ili krivotvorenih lijekova koji su kupljeni u zemljama poput Njemačke, Austrije i Francuske.

Procesuirali su novac, a potom ga poslali u inozemstvo prevarantima. Dobili su svoj dio.

Svih pet optuženika pušteno je uz jamčevinu prije pripremnog saslušanja 21. ožujka.