Slana voda i hrđa mogu stvoriti električnu energiju

Foto: Max Pexel

Željezni oksid može generirati elektricitet kad uz tanki sloj oksida teče slana voda, pokazalo je najnovije istraživanje znanstvenika s Caltecha, što potencijalno otvara put razvoju novih oblika proizvodnje električne energije.

Razni metali i njihovi spojevi u kombinaciji sa slanom vodom generiraju elektricitet, što je obično rezultat kemijske reakcije koja mijenja jedan kemijski spoj u drugi.

Oglas:

       

 

Sličan efekt zamječen je i kod drugih materijala. Ako slanu vodu pustimo da teče po grafenu, također se stvara jedan oblik elekriciteta, no stvaranje grafena je relativno zahtjevno, dok je željezni oksid jednostavno željezna hrđa, te ga je poprilično jednostavno proizvesti u velikim količinama“, objasnio je profesor Tom Miller sa Caltecha.

Tim znanstvenika koristio je metodu fizičke depozicije pare, koja krute materijale pretvara u paru koja se kondenzira na željenoj podlozi, kako bi oksid proizveli u konzistentnom tankom sloju. Uspjeli su stvoriti sloj oksida 10.000 puta tanji od ljudske vlasi.

Kad je slana voda puštena da teče po tom sloju, ioni u vodi privlačili su elektrone u željezu ispod sloja oksida i povlačili te elektrone sa sobom, čime se stvarala električna struja.

IZVORRT