Slavonska općina Andrijaševci privodi kraju pripreme za realizaciju projekta gradnje naselja za mlade obitelji na mjestu bivšeg prognaničkog naselja Blace. Za demografsku obnovu godišnje izdvoje 1.5 milijuna kuna.

Općina je odlučila sanirati naselje površine 12 hektara uz pomoć države. Ideja je bila napraviti 152 parcele te ih darovati mladim obiteljima, pri čemu prednost imaju mladi iz Andrijaševaca i Rokovaca. Na natječaj će se također moći prijaviti i žitelji drugih mjesta, prenosi Glas Slavonije.

Prije dvije godine, općina je s pola milijuna kuna općinskog budžeta sanirala teren, odvezla velike količine smeća te uredila odvodne kanale te psotavila javnu rasvjetu na cestu koja vodi do naselja.

Gradnja kuća tek je u planu, budući da su mnogi drugi projekti dobili prioritet. Trenutno se mora odraditi parcelacija, budući da je veliko zemljište dobiveno od države u vlasništvo tek prošle godine.

Iz općine ističu da namjeravaju financijski podržati gradnju kuća onima koji budu željeli živjeti u tom naselju te koji bi tamo ostali. Zasad je nepoznato pod kojim uvjetima bi se ostanak trebao zajamčiti.

Zanimljivo, općina Andrijaševci jedna je od rijetkih u kojima se ipak rađa više djece nego što umre mještana. Ipak, 2019. rođeno je 36-ero djece, dok je umrlo 37 mještana.