Cyril Ramaphosa, novi je predsjednik vladajuće komunističke stranke ANC koji bez ikakve kompenzacije želi preoteti zemlju bijelim farmerima u Južnoafričkoj Republici (JAR), što je dio ANC-ove politike „radikalne ekonomske transformacije.“

Ramaphosa je svoju ideju objavio na okupljanju ANC-a prošli tjedan uz riječi: „Ova konferencija je razriješila da bi eksproprijacija zemlje bez kompenzacije trebala biti među mehanizmima dostupnim vlasti kako bi se postigla učinkovita zemljišna reforma i preraspodjela.

Ramaphosa je 65-godišnji sindikalni vođa koji je postao jedan od najbogatijih ljudi Južnoafričke Republike. Mnogi predviđaju da će ujedno zamijeniti Jacoba Zumu na predsjedničkom položaju 2019.

Ramaphosa je u političkom stilu obećao da će se boriti protiv korupcije, međutim, otimanje zemlje i nacionalizacija banaka izgledno će JAR dovesti u kolaps identičan onome u Zimbabveu pod režimom crnačkog rasiste Roberta Mugabea.

Kako bi osigurali „legitimnost“ otimanja zemlje bez kompenzacije, ANC-ovi lideri složili su se da će u Ustav ubaciti određene amandmane.

Uvjeti moraju biti takvi da to bude održivo i da nema utjecaj na proizvodnju hrane i sigurnost hrane,“ izjavio je Enoch Godongwana, ANC-ov povjerenik za gospodarsku transformaciju.

Otkako je okončan režim aparthejda 1994., oko 8 milijuna hektara zemlje podijeljeno je crnačkim vlasnicima. Usprkos tome, većinu komercijalnih farmi drže bijelci, koji su ujedno i najčešće mete brutalnih, morbidnih napada crnačkih nasilnika. JAR je u međuvremenu unatoč slobodi i vladavini crnaca utonuo u kaos, kriminal i nasilje.

Interesantna je činjenica da je Ramaphosa sve svoje sveučilišne titule i zvanja stekao za vrijeme – aparthejda!