Freedom of Speech

Slovačka Nacionalna agencija za kriminal (NAKA) upozorila je da bi se stanovnici mogli suočiti s 25 godina zatvora ako budu uhvaćeni kako na društvenim mrežama promiču „rusku propagandu“ u vezi s ruskom invazijom na Ukrajinu.

Nacionalna agencija za kriminal (NAKA) podsjetila je Slovake da je zemlja u izvanrednoj situaciji zbog ruske invazije na Ukrajinu i naknadnog naleta izbjeglica koje bježe od sukoba.

„Svatko tko u kriznoj situaciji… potiče rat, promiče rat ili na drugi način promiče ratnu propagandu, kažnjava se kaznom zatvora od 10 do 25 godina ili kaznom doživotnog zatvora”, priopćila je policija, prenosi slovačka televizija RTVS.

S druge strane ruska vlast odlučila je na sličan način kazniti sve one koji se javno protive ruskoj invaziji na Ukrajinu.

Širenje takozvanih lažnih vijesti o ruskoj vojsci može biti kažnjivo do 15 godina zatvora ako se u Rusiji usvoji novi zakon, izvijestila je u petak državna novinska agencija TASS.

Državna duma donijela je u petak zakon kojim se uvodi kazna za širenje lažnih vijesti o ruskim oružanim snagama i vojnoj operaciji u Ukrajini, izjava koje diskreditiraju oružane snage i poziva na sankcije Rusiji.