Slovački premijer najavio raspoređivanje oružanih snaga na granicu s Mađarskom

Novi slovački premijer Robert Fico ispunio je svoje izborno obećanje da će suzbiti ilegalnu imigraciju najavivši u ponedjeljak masovno raspoređivanje policijskih jedinica i oružanih snaga duž slovačko-mađarske granice.

Manje od tjedan dana nakon prisege, nova vlada zemlje, koju vodi Ficova ljevičarska populistička stranka Smer, odobrila je strože mjere na granici, koja se često koristila kao tranzitna ruta za ilegalne pridošlice u Europsku uniju koji su migrirali u više zemalja.

“Jako se bojimo značajnog pogoršanja migracijske situacije. Obećali smo javnosti da ćemo zaštititi Slovačku od ilegalnih migracija,” rekao je Fico, dodajući da je odluka o pojačanju granice došla nakon što je Slovačka zabilježila više od 46.000 ilegalnih migranata koji su ušli na njezin teritorij od početka godine — povećanje od preko 700 posto u odnosu na istom razdoblju prošle godine.

“Raspodijelit ćemo ogromne snage za obranu naše zelene granice s Mađarskom”, dodao je ministar unutarnjih poslova Matus Sutaj Estok. “Želimo poslati jasan signal da je s novom vladom došao novi pristup ilegalnoj migraciji.”

Prethodna administracija ponovno je uspostavila privremene provjere na istoj granici početkom ovog mjeseca kao odgovor na odluku susjeda Poljske, Austrije i Češke da uvedu slične mjere na svojim granicama sa Slovačkom.

Privremene provjere, prvotno postavljene na razdoblje od 10 dana, produljene su do 2. studenog.

Fico je vodio kampanju na obećanju da će usvojiti čvrst pristup ilegalnoj imigraciji, a podrazumijeva se da je nedavna destabilizacija na Bliskom istoku ubrzala mjere za suzbijanje očekivanog povećanja migracijskog toka.

“To neće biti lijepa slika”, rekao je novinarima nakon svoje izborne pobjede 30. rujna.

Slovački premijer, koji je četvrti put na toj dužnosti, potvrdio je da će raspoređivanje oružanih snaga započeti u ponedjeljak i otkrio da će osobno posjetiti granicu kako bi procijenio situaciju u dogledno vrijeme.