Tijekom prošle godine, slovenska policija uhvatila je u ilegalnom prelasku slovensko-hrvatske granice 9149 imigranata, što je četiri puta više nego 2017. Gotovo polovicu njih uhvatila je PU Koper, a trećinu PU Novo mesto, piše Demokracija.

U prva dva mjeseca ove godine, u ilegalnom prelasku granice uhvaćeno je 611 imigranata, dok je lani u istom periodu ta brojka iznosila 453. Pritom je zamijećeno povećanje imigranata iz Maroka, ali je najviše Alžiraca. Pad je zabilježen jedino kod Pakistanaca i Sirijaca.

Oglas:

       

Mnogi imigranti po nakon uhićenja promptno zatraže međuanordnu zaštitu, nakon čega ih se smješta u prihvatne centre. Međutim, nedugo nakon toga oni uredno odlaze dalje na Zapad.

Do kraja ožujka ove godine, 777 imigranata zatražilo je međunaornu zaštitu u Sloveniji, dok je među njima samo 61 žena. Pritom je riješeno 655 zahtjeva za azil, od čega ih je odobreno 24, odbijeno 19, a za 555 je obustavljen proces jer su imigranti napustili zemlju. Nagađa se da su otišli dalje na Zapad.

Prošle godine obrađeno je 2875 zahtjeva za azil, od čega je odobreno 102, a 135 odbijeno. Gotovo 2400 ostalih procedura je obustavljeno.

Zanimljivost je di da je lani policija do današnjeg datuma obradila i 43 slučaja u kojima su uhićena 62 krijumčara ljudi. Među njima je bilo 55 stranaca i sedam slovenskih državljana. Od toga ih je 47 završilo u zatvoru.