Slovenske vlati pokrenule su nacionalni projekt s ciljem smanjenja rizika od alkoholizma u zemlji. Glavne mete projekta su osobe s nepoželjnim navikama konzumacije alkohola, a koji još nisu svrstani u skupinu alkoholičara.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, konzumacija alkohola u Sloveniji jedna je od najvećih u EU, zajedno s Norveškom i Švicarskom. Štoviše, prosječna konzumacija po broju stanovnika je dvostruko veća u odnosu na globalni prosjek, prenosi STA.

Između 2003. i 2014., Slovenija je imala najveću konzumaciju alkohola u regiji i EU, mjereno po stanovniku u litrama čistog alkohola,“ izjavila je direktorica Nacionalnog instituta za javno zdravstvo Nina Pirnat na tiskovnoj konferenciji.

Istraživanje utjecaja životnog stila na zdravlje iz 2016. pokazalo je znakovito povećanje broja osoba koji najmanje jednom mjesečno konzumiraju alkohol u Sloveniji.

Kampanja nazvana skraćeno SOPA, trebala bi trajati do 2020, nakon čega se cijeli projekt namjerava uvrstiti u sustav javnog zdravstva.

U projektu će sudjelovati oko 9000 ljudi. Predviđanja navode „uspjeh“ u 540 slučajeva, odnosno, toliki bi broj osoba trebao smanjiti konzumaciju alkohola nakon sudjelovanja u projektu. Prosjek je to koji ne nudi previše optimizma.