Početkom srpnja ove godine, slovenske vlasti omogućile su hrvatskim državljanima neometano zapošljavanje zbog iznimnog manjka radne snage. Štoviše, jedna tvrtka svojim je zaposlenicima ponudila novčanu nagradu za dovođenje novih radnika.

Tvrtka Akrapovič, koja se bavi proizvodnjom ispušnih sustava za motorna vozila, svoju potragu za zavarivačima odlučila je poduprijeti nagradom od 250 eura onim zaposlenicima koji preporuče potencijalne radnike. Tim činom ubrzo je stvoreno 80 novih radnih mjesta koje su dijelom popunili i učenici iz strukovnih škola, piše Poslovni Dnevnik.

Kako kažu iz tvrtke, učenici koji tamo odrade svoj praktični dio nastave, a pokažu svoje vještine, automatski dobivaju ponudu za posao. Tim načinom zaposleno je već 35 radnika iz BiH, a odnedavno je i 20 hrvatskih državljana tamo našlo posao.

Radnicima je plaćen tečaj slovenskog jezika, radi lakšeg sporazumijevanja, a i sami poslodavci pohađaju tečajeve hrvatskog, odnosno, srpskog jezika.

Slovenska tvrtka za proizvodnju strojeva i alata Kovis također je u potrazi za kvalitetnim inženjerima sa zagrebačkog Fakulteta strojarstva i brodogradnje. Ipak, iz tvrtke upozoravaju da je broj specijaliziranih inženjera i sad već teško pronaći, budući da mnogi idu put Austrije ili Njemačke.

Očekivano, najviše hrvatskih državljana uglavnom je zaposleno u slovenskim tvrtkama koje se nalaze uz granicu.