Udruga očeva kojima su uskraćena roditeljska prava najavila je tužbu protiv slovenske države jer tvrdi da su muškarci diskriminirani u postupcima pred obiteljskim sudovima i socijalnim službama u kojima mahom dominiraju žene.

Društvo za djecu, očinstvo i istinu“ predstavilo je svoje stavove o toj problematici na javnoj tribini u prostorijama slovenskog parlamenta, otvarajući širu javnu raspravu o roditeljskim pravima rastavljenih očeva.

U Sloveniji zbog razvoda bez jednog od roditelja godišnje ostane više od 2.000 djece koju sudovi u pravilu dodjeljuju majkama, a očevima samo u iznimnim slučajevima.

Očevi skrbništvo nad djecom dobiju samo u slučaju ako se dokaže da je majka alkoholičarka, ovisnica o narkoticima ili ako se bavi prostitucijom. U suprotnom muškarci na sudu nemaju šanse“, kazao je psiholog Andrej Perko.

Očevi tvrde da su sudovi pristrani u postupcima dodjeljivanja skrbništva, te da se žene ponekad i na savjet odvjetnika pozivaju na izmišljeno psihičko i fizičko nasilje, pa čak i pedofiliju, zbog čega im se uskraćuje pravo posjeta i komuniciranja s djecom te da postoje slučajevi kad se djeca dodjeljuju majkama čak i onda kad je potvrđeno da je riječ o nasilnim ili labilnim osobama.

Zahtjeve udruge komentirao je i bivši sudac Europskog suda za ljudska prava Boštjan M. Zupančič, koji smatra da je problem potrebno javno eksponirati, bude li potrebno i pred sudom u Strasbourgu.

Zupančić je rekao da u slovenskom sudstvu u vrlo visokom postotku dominiraju žene, zbog čega je državno sudbeno vijeće prije nekoliko godina čak razmišljalo o uvođenju obveznih kvota, te stoga misli da takva spolna struktura sudstva ima utjecaj i na presude kad se radi o postupcima rastave i dodjele skrbništva nad djecom.