Slovenska „umjetnica“ koja je dojila psa i oplodila svoja jajašca psećom ćelijom, dobila prestižnu nagradu

„Umjetnost“ nikada nije bila na višem nivou.

Foto: Mauel Vason

Slovenska „umjetnica“ Maja Smrekar, dojila je psa, ali je i jedno vlastito jajašce dala na oplodnju psećom spermom, kao dio tromjesečnog „umjetničkog“ projekta. Čitav bizarni proces pretvorila je i u svojevrsni dokumentarni film.

Projekt nazvan „K-9_topology“ trajao je tri mjeseca, a pritom je Smrekar živjela sa svojim psima u izolaciji.

Tijekom tog perioda, natjerala je svoje tijelo na stvaranje mlijeka upornim pumpanjem dojki. Potom je dojila štene imenom Ada, kako bi istražila „društvenu i ideološku instrumentalizaciju ženskog tijela i dojenja.

Smrekar je također uzela jednu ćeliju iz sala drugog psa, Byrona, te ju je koristila kako bi oplodila jedno od svojih jajašaca, koristeći metodu sličnu in-vitro oplodnji.

Na svojoj web stranici, Smrekar tvrdi kako je projekt nastao iz „promatranja zeitgeista kroz takozvanu tanatopolitičku dimenziju suvremenih biopolitičkih praksi.“ Njeno „umjetničko“ djelo možete pogledati u videu.

Unatoč krajnjoj bizarnosti projekta, koji se ne bi mogao nazvati čak niti dekadentnim, Smrekar je dobila glavnu nagradu Prix Ars Electronica u kategoriji „Hibridne umjetnosti“, što je po riječima stručnjaka, jedna od najpoznatijih nagrada na polju elektroničke i interaktivne umjetnosti.

Ono što ovo umjetničko djelo čini tako posebni jest totalna predanost umjetnice,“ izjavila je porota u službenoj izjavi.

K-9_topology je istinsko hibridno umjetničko djelo s dubokom bio-političkom porukom te je sigurno da će unijeti mnogo diskusije u publiku, s umjetničke i znanstvene strane.