Slovenske vlasti zbog pomanjkanja medicinskih sestara, ali i vozača kamiona i radnika u građevinarstvu, potražile su novu radnu snagu na – Filipinima.

Kako navodi portal Demokracija, slovenske vlasti stupile su u kontakt s filipinskom vladom, a prvi sastanak je inicirao počasni konzul Filipina Srečko Debelak. On je tom prilikom izjavio: „U skoroj budućnosti bilo bi dobro otvoriti diplomatsku misiju na Filipinima.

Filipinska vlada potvrdila je ovu mogućnost, pri čemu je tajnica filipinskog Ministarstva rada i zapošljavanja Silvestre Bello najavila da bi se u Sloveniju moglo poslati 2.000 do 5.000 kvalificiranih i polukvalificiranih radnika tijekom idućih godina.

Filipinci bi se u najvećoj mjeri trebali navodno zaposliti kao medicinsko osoblje te vozači kamiona i radnici na gradilištima.

Debelak, kao inicijator ove ideje tvrdi da je „najveći problem taj, da Slovenija nema na Filipinima diplomatsko predstavništvo, što potencijalnim radnicima komplicira dobivanje viza.

To zahtjeva jedno ili dva putovanja u Tokio, Indiju ili Kinu. Budući da Filipinci i za te države trebaju vizu, putovanje i pribavljanje potrebne dokumentacije postaju izuzetno skupi, što premještanje čini manje atraktivnim,“ tvrdi Debelak.

Po njegovim tvrdnjama, u susjednoj Austriji već je zaposleno oko 10.000 Filipinaca, a dodaje kako je „jugoslavenski bazen“ presušio i da se traže nove rute zapošljavanja.

Slovenski mediji tvrde da bi zapošljavanje Filipinaca moglo započeti već idućeg proljeća, ponajprije po pitanju medicinskih sestara.