Ustavni sud u Sloveniji presudio je da su zabrane istospolnim parovima da se vjenčaju i posvajaju djecu neustavne i naredio parlamentu da izmijeni zakon u roku od šest mjeseci.

Suci Ustavnog suda presudili su u petak 6-3 o oba pitanja, rekavši da slovenski zakoni koji dopuštaju samo brakove i posvojenja osoba suprotnog spola krše ustavnu zabranu diskriminacije.

Diskriminacija istospolnih parova “ne može se opravdati tradicionalnim značenjem braka kao zajednice muškarca i žene, niti posebnom zaštitom obitelji”, navodi se u presudi koju prenosi Slovenska tiskovna agencija.

Presuda, za koju je sud rekao da stupa na snagu odmah, postavlja temelje za LGBTQ prava u srednjoj i istočnoj Europi, gdje nekoliko zemalja ima ustavne zabrane istospolnih brakova i nijedna do sada nije dopuštala istospolnim parovima da se vjenčaju.

Dok je sud zakonodavcima dao rok od šest mjeseci da postojeće zakone izmijene u skladu s presudom, potrebne izmjene bit će gotove za tjedan-dva, rekao je Luka Mesec, ministar rada, obitelji, socijalne skrbi i jednakih mogućnosti.

“Ustavni sud nam je to naložio i mi ćemo to s najvećim zadovoljstvom učiniti”, rekao je Mesec.

Sud se pozabavio ovim pitanjem nakon pritužbi dva istospolna para koji se nisu mogli vjenčati ili kvalificirati za posvajanje djece.

Odluka “ne umanjuje važnost tradicionalnog braka kao zajednice muškarca i žene, niti mijenja uvjete pod kojima osobe suprotnog spola sklapaju brak”, rekli su suci. “Sve što to znači je da se istospolni partneri sada mogu vjenčati baš kao što to mogu i heteroseksualni partneri.”