Slučaj Rotherham: Još jedna skupina Arapa osuđena zbog seksualnog napastovanja djevojčica

Osmorica Arapa osuđenih za silovanja, napastovanja i otmice u Rotherhamu (Foto: Getty)

Osmorica arapskih imigranata osuđena su na ukupno 96 godina zatvora zbog seksualnog napastovanja djevojčica u Rotherhamu.

Tijekom suđenja na sudu u Sheffieldu, moglo se čuti kako je skupina „seksualizirala“ svoje žrtve te ih u nekim slučajevima podvrgavala djelima „omalovažavajuće i nasilne prirode.

Jedna zajedno sa svojom obitelji opisala je policiji svoje iskustvo zlostavljanja, nakon čega je preselila u Španjolsku kako bi izbjegla daljnje zlostavljanje i maknula se od nasilnika.

Na sudu je djevojčica svjedočila kako je još 2003. otišla na policiju te dala izjavu kako ju je opetovano silovao Sageer Hussain kada je imala 13 godina. Hussain je za svoj zločin dobio 19 godina zatvora.

Njegova braća, Arshid, Basharat i Bannaras, osuđena su još u travnju nakon prvog uspješnog procesa za imigrantsku zločinačku skupinu u Rotherhamu, nakon što je prije dvije godine razotkriven skandal koji je zataškavan još od kraja 90-ih.

Michelle Colborne, tužiteljica, rekla je poroti da je djevojčica, koja je danas u kasnim 20-ima, povukla svoju izjavu zbog tadašnjih prijetnji.

Međutim, sud je doznao i da je policija „izgubila“ njenu odjeću bez da je provedena forenzička obrada.

Obitelj je svojedobno nastojala dobiti pomoć od socijalnih službi, a zajedno s djevojčicom u konačnici su morali odseliti u inozemstvo zbog dobro znanog pokušaja zataškavanja i nedjelovanja mjerodavnih službi.

Hussain je, prema riječima Colborne, igrao „ključnu ulogu“ te je bio „prijateljski nastrojen u pristupanju djevojčicama koje su bile polaskane time da su on i njegovi prijatelji provodili vrijeme s njima.

Međutim, Hussain ih je potom zajedno s tim prijateljima i rođacima iskorištavao.

Hussain (30) je osuđen zbog četiri silovanja te jedan napad.

Mohammed Whied (32), osuđen je po jednoj točci zbog pomaganja i podržavanja silovanja.

Ishtiaq Khaliq (33), osuđen je zbog silovanja i tri napada.

Waleed Ali (34), osušen je zbog silovanja i napada.

Asif Ali (30), osuđen je zbog silovanja.

Masoued Malik (32), osuđen je zbog silovanja i urote za počinjenje napada te otmicu.

Besharat Hussain (40), osuđen je zbog napada.

Naeem Rafiq (33), osuđen je zbog urote u počinjenju napada te otmicu.

Službena istraga o masovnom seksualnom napastovanju te iskorištavanju djevojčica, započela je 2014. godine, nakon čega je profesorica Alexis Jay zaključila da je najmanje 1400 djece bilo silovano, prisiljavano na prostituciju te napadano u razdoblju između 1997. i 2013., od strane muškaraca velikom većinom arapskog porijekla. Također je otkriveno da su policija, kao i socijalne službe uporno ignorirale prijave te su godinama zataškavale zločine.

Izvor: Express