Službena podrška ulasku Srbije u EU

Foto: Darko Vojinović / AP

Premijeri Grčke, Bugarske i Rumunjske službeno su objavili podršku srpskom članstvu u Europskoj Uniji, tvrdeći da bi to značajno doprinijelo stabilnosti na Balkanu.

Oni su se u subotu u Beogradu susreli sa srpskim predsjednikom kako bi raspravili mogućnosti poboljšanja trgovinskih odnosa, energetike i transportnih veza između tih zemalja.

[do_widget id=text-53]

Grčki premijer Tsipras poručio je da „Srbija ne može i dalje biti izvan europske obitelji“, te da su „suradnja i promicanje mira i stabilnosti na Balkanu prioriteti“.

Bugarski premijer Borisov je pak optimistično naglasio da za sve zemlje u regiji „nema boljeg puta od europskog puta“.

Iako Srbija službeno nastoji približiti se europskim integracijama, ona i dalje otvoreno želi zadržati i čvrste te dobre odnose s Rusijom.

Prave namjere srpske politike po pitanju članstva u EU svakako ostaju nepoznanica, no jedno je sigurno; ako Srbija ikad uđe u EU (a pitanje je da li joj je to uopće namjera), sigurni smo da će naši istočni susjedi to itekako dobro naplatiti i unovčiti, za razliku od Hrvatske koja ne samo da je nacionalni suverenitet jeftino prodala, već je ulazak i skupo platila (sjetimo se samo koliko su trajali pretpristupni pregovori i koje smo sve ustupke trebali učiniti).