Službena Rusija daje podršku britanskom izlasku iz EU

576d2d36c3618847198b4572

Smatram to razumnom i očekivanom odlukom iz slijedećih razloga: kao prvo, nitko ne želi uzdržavati siromašne ekonomije, uzdržavati druge države i cijele narode“, kazao je ruski predsjednik.

Očito Britanci nisu zadovoljni načinom na koji se riješavaju sigurnosni problemi, posebno stoga što su ti problemi postali sve aktualniji uoči posljednjih velikih migrantskih zbivanja“.

Ovi komentari došli su kao odgovor opasci britanskog premjera Davida Camerona kako će „Putin biti sretan ako Velika Britanija napusti EU.“

Putin kaže da su te izjave zlonamjerni pokušaj utjecaja na britansku javnost. „Ali kako vidimo, čak niti takve tvrdnje nisu imale očekivani učinak. Nitko nema pravo insinuirati rusku poziciju, pogotovo nakon što su glasovi već prebrojani. To je ništa drugo nego niska razina političke kulture“.

Politički analitičar Martin McCauley vjeruje da su opaske o Rusiji i Putinu uoči rezultata referenduma samo izgovori britanske vlade koja nema hrabrosti suočiti se s istinom i priznati svoje neuspjehe na ekonomskom, društvenom i političkom planu.

Moraju naći žrtvenog jarca, moraju naći izliku zašto su izgubili. To se pretvara u igru optuživanja i traženja krivca, a Vladimir Putin predstavlja ‘babarogu’ u Europi, stoga je prvi koga su odlučili okriviti, umjesto da se suoče sa stvarnim razlozima svog poraza“, kaže McCauley.

Ruski predsjednik kaže kako Moskva nije ni na koji način utjecala na britanski referendum i nije davala nikakve izjave po tom pitanju. „Mislim da smo ispravno postupili, pratili smo što se zbiva, ali se nismo ni na koji način uplitali u proces, niti smo to pokušavali“, dodaje Putin.

Putin također smatra kako će rezultati britanskog referenduma nedvojbeno imati posljedice, međutim još je rani reći dali će one biti pozitivne ili negativne. „Za Veliku Britaniju, Europu i Rusiju, ovaj referendum će imati posljedice globalnih razmjera, to je neizbježno. Biti će pozitivnih i negativnih strana tog rezultata. Tržišta će kratkoročno zasigurno postati nestabilna, međutim vrlo brzo će se to stabilizirati i doći na svoje.“

Pritom je naglasio kako je odluka britanskog naroda bila odgovor aroganciji britanskih vlasti i njihovom površnom pristupu rješavanja ključnih problema.

Brexit neće voditi nikakvoj globalnoj katastrofi. Naravno, mi ćemo i dalje motriti zbivanja i pratiti situaciju, te shodno tome prilagođavati svoju gospodarsku politiku i naše odnose sa europskim partnerima“, dodao je Putin.

Putin je kao jedan od razloga uspjeha referenduma naveo i visoku koncentraciju moći unutar struktura EU. „Postotak obvezujućih odluka koje donosi Europski parlament veći je od obvezujućih odluka koje je nekada donosilo Izvršno vijeće Sovjetskog Saveza u odnosu na svoje republike članice. To znači da je moć visoko koncentrirana unutar administrativnih tijela Europske Unije.“

Možda su neki zadovoljni s takvim stanjem stvari, neki žele nastaviti tim putem poništavanja nacionalnog suvereniteta, ali drugi nisu. Kao što su rezultati referenduma pokazali, većina Britanaca ne želi nastaviti tim putem“, zaključio je Putin.

Izvor: Russia Today