Službena statistika: Švedske lokalne samouprave povećale dugove na 92 milijarde eura

Švedske lokalne samouprave povećale su svoja dugovanja za oko 26.4 milijarde eura u odnosu na 2015., na čak 91 milijardu eura ove godine.

Službena agencija za statistiku Švedske objavila je ove podatke navodeći i da se dug prema BDP-u lokalnih samouprava povećao sa 17 na 20 posto u istom razdoblju.

Istovremeno je dug središnje državne uprave pao za 11.9 milijardi eura te danas iznosi 192.5 milijardi eura, dok dugovanja lokalnih samouprava nastavljaju rasti.

Lokalne samouprave financiraju se većinom putem izdavanja vrijednosnih papira i zajmova. Iako se izdavanje ovih vrijednosnica povećalo, zajmovi su i dalje veći dio tereta za lokalne uprave. Tako su na kraju trećeg tromjesečja ove godine vrijednosni papiri činili 22 posto, a zajmovi 42 posto ukupnog duga lokalnih samouprava.

Zanimljivost je i da su građani Švedske ove godine potrošili 860 milijuna eura na kupnju novih stanova, što je najniža brojka u protekle tri godine. Depoziti u bankama također su iznosili 860 milijuna eura, što je također najniža razina u protekle dvije godine.

Istovremeno, dugovanja kućanstava putem kredita i zajmova povećala su se u trećem tromjesečju za 4.6 milijardi eura.