Službena studija u Švedskoj potvrdila da imigranti teško postaju ekonomski neovisni

Za nešto takvo bila je potrebna „studija.“

Johan Eklund, profesor na Tehnološkom institutu Blekinge i Međunarodnoj poslovnoj školi u Jönköpingu zajedno s ekonomisto Johanom P. Larssonom objavili su izvještaj o povezanosti imigracije i ekonomije koji je pokazao da je rastuća ekonomska kriza u Švedskoj pogoršana masovnom imigracijom.

Već tijekom naglog porasta broja imigranata u zemlji, velika većina njih nije bila sposobna biti ekonomski neovisna. Prema navedenoj studiji, ta situacija dodatno će se pogoršati u budućnosti.

Stranci danas čine gotovo 20 posto stanovnika u Švedskoj. Integracija je većinom neuspješna, a neće biti puno bolja u budućnosti, navode istraživači.


Iako švedske općine redom padaju u financijsku krizu, vlasti traže primanje još 7.100 imigranata


Eklund i Larsson promatrali su razvoj ove situacije kod imigranata starosti između 20 i 64 godine u razdoblju između 1990. i 2016.

Stopa zapošljavanja pritom ne govori puno o samostalnosti pojedinca. Ona govori jedino o broju onih koji rade i koji ne rade. Ako netko radi, tada ga se smatra „integriranim“ u društvo.

Brojke o stopama zaposlenih imigranata za 2016. svakako su očaravajuće: 68 posto Afrikanaca i 58 posto imigranata s Bliskog istoka. Međutim, riječ je o običnom prividu. Studija navodi da tek 28 posto Afrikanaca i 36 posto bliskoistočnih imigranata ima status takve neovisnosti.

Dodatni prikaz problema je i činjenica da je u prosjeku potrebno između 13 i 14 godina da bi 50 posto dostigli status ekonomske neovisnosti. Veći dio imigranata nije niti blizu tako visokog broja godina, što znači da Švedsku očekuju još veći ekonomski problemi koji se u određenim općinama već sad pokazuju.


Švedske općine u sve većim dugovima


Slaba samostalnost posebice se očituje u takozvanim „no-go zonama“. U tim područjima stopa zaposlenosti je „zastrašujuće niska,“ tvrde autori studije, dodajući da ništa ne ukazuje na pozitivnu promjenu. Štoviše, činjenice ukazuju na drastično lošu budućnost.

Švedska, koja je trenutno također pogođena pandemijom, također se suočava s teškom financijskom krizom.

Autori su najavili još jednu studiju koja bi trebala „pronaći mjere“ koje bi trebale „ukloniti isključivost“ prije nego li se gospodarstvo Švedske potpuno uruši.