Senator talijanske pokrajine Liguria Maurizio Rossi 26. travnja 2016. upozorio je talijansko Ministarstvo prometa i veza na mogućnost rušenja mosta Morandi.

Dokument je pronađen na web stranici ligurijske Građanske stranke te se u njemu navodi kako je „most ima zabrinjavajuće stanje na spojnim mjestima“. U dokumentu se nadalje sugeriralo da se „provedu vanredni radovi na održavanju“ bez čega postoji rizik za njegovo zatvaranje.

Prema dokumentu, tvrtka Autostrade, koja je bila odgovorna za rekonstrukciju, nije se mogla dogovoriti s lokalnim vlastima oko radova, što je dovelo do odgađanja.

Izgled središnjeg dijela mosta Morandi. | Izvor: Twitter

Ukoliko nova cestovna strategija sa širim opsegom na glavni grad Ligurije nije odmah spremna […] u budućnosti bi moguće potpuno ili djelomično zatvaranje mosta Morandi moglo neizbježno dovesti do kolapsa cijelog cestovnog sustava Genove,“ stoji u dokumentu.

Tvrtka Autostrade trenutno istražuje uzroke rušenja mosta za kojeg navode da je „bio pod konstantnim nadzorom“ od strane Direktive cesta iz Genove. Pored mosta čak je bila postavljena i dizalica za predviđenu rekonstrukciju.

Pukotine na donjem dijelu mosta. | Izvor: Twitter

Most izgrađen 1960-ih proteklih godina je podosta oronuo, posebice na potpornim stupovima te na strani ispod ceste, gdje se dio strukture već urušio pri katastrofalnog loma 14. kolovoza. Priložene fotografije svjedoče užasno lošem stanju mosta nedugo prije njegova pada.