Opsežni izvještaj Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) pokazao je kako jedan od tri Somalijca pati od nekog oblika mentalne bolesti. Analizom je utvrđeno da čak 20 posto somalijske populacije pati od – šizofrenije, a kao glavni uzroci ističu se – siromaštvo, rat i loše zdravstvo.

Izvještaj pod naslovom „Analiza situacije mentalnog zdravlja u Somaliji“ pokazao je kako čak 20 posto Somalijaca pati od šizofrenije, gotovo 34 posto muškaraca pati od nekog oblika psihoze, a više od 16 posto žena pati od maničnih ili bipolarnih poremećaja. Također je objavljeno kako oko 11 posto muškaraca koristi neke od droga.

Somalijsko društvo s takvim razmjerima mentalnih bolesti postat će neodrživo ukoliko se brzo ne poduzmu neke mjere, navodi izvještaj.

Tablični prikaz razmjera psihičkih oboljenja među muškarcima i ženama u Somaliji. | Izvor: WHO

Kao glavni uzroci tako velikom broju mentalnih oboljenja navode se: dugotrajni ratni sukobi koji su doveli do razvoja PTSP-a, neadekvatna psihijatrijska skrb, siromaštvo te kulturološki čimbenici koji utječu na slabu ili nikakvu informiranost o mentalnim bolestima.

Posljednji uzrok podrazumijeva da se mentalno oboljele često tretira na degradirajuće ili opasne načine, pri čemu se to smatra „medicinski prihvatljivim“.

Nerijetko se mentalno oboljele podvrgava tretmanima vračeva, budući da se mentalna oboljenja često promatraju kao opsjednutost demonima ili zlim duhovima.

Kao jedno od rješenja ovog problema, u izvještaju se preporučuje omogućavanje iseljavanje većeg broja oboljelih u – zemlje Zapada, kako bi im se tamo pružila adekvatna skrb.

Soros od EU zahtijeva doniranje Africi 30 milijardi eura godišnje