Službeni podaci opovrgavaju tvrdnje o podizanju razine mora

67e72f9d-dfcf-41e3-85fd-bfb437d60c90

Novo istraživanje otkrilo je da je Zemlja zapravo proširila svoje kopnene površine, suprotno mišljenju da globalno zatopljenje uzrokuje podizanje razine mora radi otapanja leda na polovima. No, to zapravo nije nimalo čudno uslijed spoznaje da su polovi sve hladniji te da leda na njima ima sve više.

Nizozemski istraživački institut Deltares proveo je istraživanje koje je potvrdilo da se Zemljina kopnena površina povećala za 275.000 kvadratnih kilometara tijekom proteklih 30 godina, uključujući oko 50.000 kvadratnih kilometara uz obalu.

Na određenim lokacijama se more proširilo i potopilo dio kopna, no te površine su daleko manje od površina gdje se more povuklo, odnosno kopno proširilo. U tih istih 30 godina, planet je dobio novih 180.000 kvadratnih kilometara vodenih površina, što uključuje 30.000 kvadratnih kilometara obale.

Očekivali smo da će se obala povlačiti zbog porasta razine mora, ali iznenađujuće je saznanje da se zapravo kopno širi po svuda na planeti“, rekao je dr. Fedor Baart. „Stvorilo se više novog kopna nego što ga je more potopilo.“

Očigledno je da se planet s vremenom mijenja, kao što je to radio kroz čitavu povijest. Očito je i da se s vremenom događaju određene klimatske promjene, kao što je bio slučaj nebrojeno puta kroz povijest, i daleko ranije nego što je čovjek uopće kročio Zemljom.

Problem se javlja kad određene interesne skupine pod svaku cijenu žele uvjeriti cijeli svijet u svoje manjkave teorije, koje eto, zahvaljujući samoj prirodi polako bivaju diskreditirane. Pravo pitanje je u čijem interesu i sa kojom namjerom se takve teze već gotovo dvadesetak godina dogmatski promoviraju.

Izvor: Newsmax, Tribun