Službeni ukrajinski grb našao se na britanskom popisu ekstremističkih simbola

Ukrajinsko veleposlanstvo u Velikoj Britaniji zatražilo je službenu ispriku britanskih vlasti nakon što je ukrajinski nacionalni simbol koji se nalazi na ukrajinskom grbu, takozvani „trozub“, završio na popisu ekstremističkih simbola od strane britanskih agencija koje se bore protiv terorizma.

Trozub je tako uvršten u popis ekstremističkih simbola u priručniku nacionalne mreže za spriječavanje i borbu protiv terorizma. Trozub je pritom prikazan i opisan jednostavno kao „nacionalistički simbol“, na istoj je stranici zajedno sa svastikom SS runama, željeznim križem i sličnim simbolima.

Ukrajinsko veleposlanstvo kritiziralo je uvrštavanje nacionalnog simbola u ekstremistički priručnik, te je zatražilo da se isti odmah makne uz službenu ispriku.

Trozub je dio nacionalnog identiteta još od srednjovjekovnih vremena Kijevskog Rusa i princa Vladimira Velikog koji je vladao u desetom stoljeću. Simbol je službeno uvršten u grb 1992. godine nakon pada Sovjetskog Saveza i stjecanja ukrajinske neovisnosti.

Simbol je, sasvim logično pošto se radi o ključnom dijelu nacionalnog identiteta, postao popularan među ukrajinskim nacionalistima, a posebno nakon Majdan revolucije.