Službenici poznatog engleskog sveučilišta pali su u stanje šoka nakon što su otkrili da je jedan od njihovih mota zapravo citat poznatog njemačkog generala Erwina Rommela.

Ne može se dopustiti da jedinstvene prilike iskliznu zbog sitnica,“ citat je generala Rommela, poznatog i pod nadimkom „Pustinjska lisica“.

Citat je tek jedan od serije sličnih kojeg je Sveučilište Exeter koristilo u promotivnim email porukama upućenima studentima. Međutim, iako je citat sam po sebi motivirajući te nema nikakve nacional-socijalističke konotacije, službenici sveučilišta potpuno su se uspaničarili nakon što im je netko natuknuo da citat potječe od Rommela.

VIDEO: Antifašisti plješću citatima Adolfa Hitlera

Ovo je istinska pogreška i svakako nenamjerna, ali se duboko ispričava za bilo kakvu moguću uvredu koju je prouzročila, a mi smo uložili dodatne napore kako bi bili sigurni da se isto neće nikada ponoviti,“ stoji u objavi Sveučilišta, piše The Sun.

Pored svega, član osoblja koji je odabrao citat navodno nije znao (!) tko je Erwin Rommel. Inače, dotično sveučilište svrstano je među 150 najboljih u svijetu.

Erwin Rommel upamćen je kao jedan od najboljih njemačkih generala Drugog svjetskog rata. Zanimljivost je da Rommel nikad nije bio član NSDAP-a, a čak je i sudjelovao u planiranju atentata na Hitlera.

Zbog tog plana nacional-socijalističke vlasti ponudile su mu tri opcije: direktno suočavanje s Hitlerom, javno suđenje ili samoubojstvo. Kako su prve dvije opcije značile i izglednu smrtnu kaznu za njega i njegove bližnje, Rommel se odlučio za treću opciju u namjeri da zaštiti svoju obitelj od sigurne smrti.