Bivši zaposlenik švedskog Ureda za imigraciju uhićen je pod sumnjom da je nezakonito pomogao najmanje 121 afganistanskom migrantu da dobije vize.

Bivši djelatnik, navodno sam ravnatelj Ureda za imigraciju, te dva suučesnika uhićeni su u ranim jutarnjim akcijama u blizini Stockholma i Göteborga, rekao je tužitelj Arne Fors za Aftonbladet.

Neimenovanog službenika sumnjiči se da je koristio različite metode, uključujući ukidanje odbijanja zahtjeva za izdavanje vize, odobravanje viza na lažnim osnovama, pa čak i odobravanje ostanka 21 Afganistanca koji su tvrdili da su bili pozvani od strane istaknute švedske tvrtke da prisustvuju teniskom turniru Swedish Open, dostavljajući očite krivotvorene dokumente, tvrde iz Ureda za imigraciju.

Kada odlučujete o vizi, moraju se izvršiti neke provjere“, objasnio je Fors. „Ako postoji poziv od neke udruge ili tvrtke, kontaktirate ih, kako biste bili sigurni da je ovo prava pozivnica.

Neki od Afganistanaca zatražili su azil kada su stigli u Švedsku.

Oni koji su dobili vize mogli su preko njih doći u Švedsku“, rekao je Fors. „A kad ste u Švedskoj, možete zatražiti azil, ako želite.

Ured za imigraciju je počeo istraživati osumnjičenog 2016. godine, a naknadno je otpušten 2017., nakon što je priznao da je pogrešno odobrio 14 zahtjeva za vizu. Istraga se sada proširila na 121 slučaj.

Ravnatelj je osumnjičen za grubo nedolično ponašanje, a drugi za pomaganje u tom zločinu“, rekao je Fors. „Njihove uloge bile su jasne i stekli smo jasniju sliku o samom tijeku događaja.

Odvjetnik bivšeg dužnosnika smatra da je njegov klijent nedužan te da on priznaje samo pogreške u prosuđivanju.