Smanjeni unos kalorija produljuje životni vijek

Nedavno istraživanje pokazalo je da smanjenje unosa kalorija usporava proces starenja stanica. Istraživači su otkrili da kada ribosomi unutar stanice uspore svoj rad (zaduženi su za proizvodnju proteina unutar stanice), proces starenja se također usporava. Smanjenjem unosa hrane usporava se rad ribosoma, a samim time se smanjuje i njihova proizvodna sposobnost, no istovremeno ribosomi dobivaju dodatno vrijeme za svoju regeneraciju.

Ribosom je vrlo kompleksna mašina, poput automobila, te s vremena na vrijeme treba servis i zamjenu potrošenih dijelova. No što uzrokuje smanjenu aktivnost ribosoma? Odgovor je umanjeni unos kalorija – barem kod miševa.

Istraživači su proučavali dvije skupine miševa. Prva skupina imala je neograničen pristup hrani, dok je drugoj skupini bilo dopušteno konzumirati 35 posto manje kalorija, iako sa svim potrebnim nutrijentima.

Restrikcijom unosa kalorija, pojavilo se gotovo linearno povećanje životnog vijeka. Umanjeni unos hrane uzrokovao je biokemijske promjene koje su usporile proces starenja, iz jednostavnog razloga što se ribosomi na staničnoj razini nisu toliko trošili već su imali vremena za regeneraciju.