Smanjenje unosa kalorija tjera stanice raka da „jedu same sebe“

Ideja o smanjenju unosa kalorija s ciljem poboljšanja zdravstvenog stanja odavno je prisutna u medicini. Dok je istraživanje na životinjama pokazalo da smanjenje unosa kalorija ima pozitivan učinak na usporavanje starenja, znanstvenici još proučavaju na koji način se ista stvar može primjeniti kod ljudi.

Iako dugoročno smanjenje unosa kalorija može biti štetno i povećava opasnost od slabljenja mišićnog i koštanog tkiva, istraživanje je pokazalo da ono pospješuje autofagiju, odnosno prirodni destruktivni mehanizam koji razgrađuje nepotrebne ili disfunkcionalne komponente stanica.

Oglas:

            

 

Prethodno istraživanje pokazalo je da smanjenje razine glukoze produljuje životni vijek normalnih stanica dok istovremeno spriječava rast kanceroznih stanica.

Smanjenje razine glukoze utječe na rast proteina povezanih s progresijom i metastaziranjem stanica raka.

Kako bi izbjegli negativne posljedice smanjenog unosa kalorija, stručnjaci umjesto dijeta koje zabranjuju unos određenih vrsta hrane predlažu primjenu takozvanih povremenih postova, odnosno dijeta koje reguliraju kad treba jesti, a ne što treba jesti.

Primjer je takozvana 5:2 dijeta, koja nalaže da se pet dana u tjednu treba normalno hraniti dok dva dana trebaju biti ostavljena za post u kojem dnevi unos kalorija neće prelaziti 500 do 600 kalorija, čime se uspješno održava primjerena tjelesna težina i ostvaruje pozitivan učinak na zdravlje i prevenciju metaboličkih oboljenja.