Smeće kao umjetnost

MuseionMuseum2710A

Svakih godinu-dvije iznova se dogodi da izložba „moderne umjetnosti“ bude doslovno zamjenjena za smeće, te kao takva bude i bačena u smeće od strane čistača muzeja i ateljea, što zorno metaforički prikazuje istinitost pripovjetke „Carevo novo ruho“. Kako u navedenoj bajci svi glume kako car ima prekrasnu haljinu, tako se i u današnjem stvarnom svijetu svi pretvaraju kako je moderna umjetnost bilo što drugo negoli doslovno smeće. U bajci uloga prosvjetitelja pripada dječaku neiskvarenog duha, dok je ovdje ta uloga očito pripala smetlarima i čistačima.

Posljedni takav „incident“ dogodio se krajem prošle godine u talijanskom muzeju u gradu Bolzanu, gdje je „umjetničko djelo“ dvojca Goldschmied & Chiari doslovno počišćeno jer su čistači mislili da se radi o razbacanom smeću.

Umjetnički postav“ pod nazivom „Gdje ćemo ići van večeras“ uključivao je hrpu opušaka, 300 praznih boca šampanjca i konfete. Navodno se radilo o prikazu hedonizma osamdesetih godina. Međutim, prava vrijednost, odnosno bezvrijednost ovog djela očitovala se u tome što je služba održavanja muzeja predpostavila da se radi o smeću koje je ostalo nakon zabave koja se održala u susjednim prostorijama muzeja.

Kustosica Letizia Ragaglia izjavila je lokalnim novinama Alto Adige: „Petak navečer održavao se događaj u muzeju. Rekli smo čistačima da očiste samo prostorije u kojima se događaj održavao, te da ostalo ostave kako jest. Očito su smatrali da se zabava održavala i u ovoj prostoriji. Nažalost, ovo nije prvi put da se ovako nešto dogodilo.

U lipnju 2015. drvena skulptura američkog umjetnika Jima Osmana, procjenjene vrijednosti 10.000 dolara, uklonjena je sa izložbe od strane radnika održavanja, koji ju je razmontirao i bacio u smeće. Radnik koji je uklonio i razmontirao skulpturu vjerovao je kako se radi o rampi za skateboard koju su napravili lokalni tinejdžeri.

U veljači 2012. čistačica je bacila u smeće instalaciju suvremene umjetnosti koja se doslovno sastojala od novinskog papira, kartona i komada keksa porazbacanih po podu. Što je najgore od svega, vrijednost te instalacije procjenjena je na 10.000 eura.

U Bariju je otprilike u isto vrijeme čistačica pozvala firmu za reciklažu papira i predala im prazne kartonske kutije koje su bile porazbacane po podu, a za koje se kasnije ispostavilo da su dio izložbene instalacije.

2001. godine je čistač londonske Eyestorm galerije bacio u smeće hrpu pivskih boca, pepeljara krcatih opušcima, te prljavih šalica kave, za koju se pak ispostavilo da je „umjetničko djelo“ „umjetnika“ Damiena Hirsta. Slično se dogodilo i 2004. godine sa vrećom papira i kartona autora Gustava Metzgera u Tate muzeju u Londonu. Naposljetku, običnog čovjeka ipak ne možete prevariti, smeće je i dalje samo smeće.

Izvor: Evening Standard, Tribun