Snimateljica Petra Laszlo, koja je imigrantima podmetala noge, osuđena na tri godine uvjetne kazne

Getty

Mađarska snimateljica koja je svojedobno dospjela u medija jer je navodno imigrantima u trku podmetala noge, osuđena je na tri godine uvjetne kazne.

Petra Laszlo (40), osuđena je u četvtak u Szegedu, ali izricanju presude nije prisustvovala jer je dobila veći broj prijetnji smrću zbog svog djela, izjavio je njezin odvjetnik.

Sudac Illes Nanasi rekao je kako su njena djela „suprotna društvenim normama“ te da su diljem svijeta izazvala „bijes i negodovanje.“ Nanasi je također odbacio njene tvrdnje da se pokušavala zaštiti od imigranata koji su trčali prema njoj.

Ukoliko ne počini sličan „zločin“, Laszlo će nakon tri godine uvjetne kazne biti oslobođena optužbi.

Laszlo se našla u središtu medijske pozornosti dok je snimala nemile scene probijanja policijskog kordona u pograničnom gradu Rosze u rujnu 2015. Tijekom kaosa koji je nastao, Laszlo, koja je tada radila kao snimateljica za televizijsku kuću N1, postala je središnja ličnost zbog toga što ju je jedna od drugih kamera uhvatila kako namjerno podmeće noge imigrantima.

Policija je tada pokušala uhvatiti muškarca koji je probijajući se kroz policijski kordon nosio dječaka u rukama, a ona mu je podmetnula nogu, pri čemu je muškarac pao na pod.

Kurdski Demokratski Savez, stranka u Siriji, kasnije je otkrila da je Laszlo oborila čovjeka imenom Osama Abdul Mohsen, koji je bio pripadnik terorističke skupine al-Nusra Front, a koji je „stečenom“ slavom kasnije dobio posao nogometnog trenera u – Španjolskoj!

Osama Abdul Mohsen (Foto: Getty)

Podaci obavještajnih službi sugerirali su da je Mohsen doista počinio zločine protiv civila prije nego li je „pobjegao“ u Europu kao „izbjeglica.“

Laszlo, koja je inače samohrana majka, otpuštena je s televizije nakon što je video obišao svijet.

Tijekom svjedočenja, Laszlo je putem video prijenosa objasnila kako se „sve odvilo u nekoliko sekundi,“ kao i to da je bilo „zastrašujuće.

Nakon presude, u pismu upućenom novinskom listu Magyar Nemzet, pokušala je objasniti cijeli događaj:

Ja sam samo nezaposlena samohrana majka male djece, koja je donijela lošu odluku. Doista mi je žao.

Pokušala sam samo pomoći policiji. Gurnula sam ga samo zato što sam se bojala. Nisam vidjela da je tamo bilo dijete. Žao mi je što je tako ispalo,“ rekla je još u listopadu 2015. za ruski list Izvestia.

Laszlo navodi kao je zbog žestokih optužbi za rasizam, ksenofobiju i bezosjećajnost u nemogućnosti naći ikakav posao te da joj je život postao noćna mora.

Mohsen, usprkos početnoj euforiji, navodno nije zadovoljan životom u Španjolskoj.

Izvor: Express, Daily Mail, Tribun