Ne znaju pisati, ne mogu pucati, imaju problema s vožnjom automobila, agresivni su prema vlastitim sunarodnjacima, ignoriraju silovanja, paradiraju na LGBT paradama…

Sniženi kriteriji za primanje regruta na policijsku akademiju ima brojne posljedice. Jedna od njih je i ta da sve manji i manji broj policajaca u Švedskoj zna pisati, što predstavlja veliki problem ako su njihovi izvještaji osnova za podizanje optužnica.

Unatoč teko još jednom od očitih problema u tako eminentnoj razvijenoj državi, jedna sveučilišna profesorica tvrdi kako to zapravo nije problem, budući da se uspostavlja „novi jezični standard“ među novim generacijama, prenosi SVT.

Oglas:

        

Nakon što nepismeni ili polupismeni policajci preuzmu službenu dužnost, oni postaju i službeni problem. Preliminarni istražni protokoli, koji se koriste kao osnova za podizanje optužnica za kaznena djela često su potpuno pretrpani i loše napisani da ih je teško razumjeti.

To je jedan od bizarnijih razloga zašto tužitelji ignoriraju neke slučajeve kaznenih djela, u što se ubrajaju i oni poput silovanja.

Mona Blåsjö, profesorica švedskog jezika na Sveučilištu u Stockholmu, tvrdi kako je pogrešno takvu situaciju nazivati problemom, jer novi policajci kao mladi ljudi navodno razvijaju novi jezik.

Primjer toga su posebni opisi, koji su vrlo česti. Možda mislite da je to narušavanje jezika, ali to isto tako može biti i opća promjena jezika koja je u napretku. Često su mlađi ti koji prvi usvajaju nove standarde,“ tvrdi Blåsjö.