Istraživanje Engleske banke po pitanju kako monetarna politika utječe na odluke domaćinstava, otkrila je poveznicu između kamatnih stopa i nataliteta, pri čemu su kreditni dužnici s manjim kamatnim stopama skloniji većoj stopi nataliteta.

Kako navodi ovo apsolutno šokantno izvješće, neposredno nakon financijske krize 2008. pala je stopa nataliteta u Britaniji, što se zaustavilo nakon što je Engleska banka odlučila srezati visinu kamatnih stopa na nižu razinu.

Najveći utjecaj smanjenja kamata bio je na kućanstva čiji su domovi pod hipotekom i čija su mjesečna davanja padala ili rasla ovisno o ovim kamatnim stopama.

S obzirom da su obitelji imale više novca, neke od njih odlučile su se i na povećanje broja članova.

Statistički podaci iz godina nakon smanjenja kamata pokazali su da je za svaki postotak smanjenja osnovne kamatne stope, otplata hipoteke opala za 12 posto, što je zauzvrat rezultiralo povećanjem stope nataliteta za 2 posto.

Drugim riječima, smanjenje kamatnih stopa za 4.5 posto u 2008. i 2009. godini smanjilo je godišnje otplate dužnika s kreditima s promjenjivom stopom za oko 4.000 funti godišnje. Taj je utjecaj najjasniji među onima s kreditima s prilagodljivom stopom, oni su imali najveće koristi – njihova stopa nataliteta porasla je za pet posto za svaki postotni pad kamatnih stopa, mnogo više od nacionalnog prosjeka.

Banka procjenjuje da je smanjenjem kamatnih stopa u 2008. i 2009. godini rođeno dodatnih 14.500 djece samo u 2009., a stopa nataliteta je tijekom sljedeće tri godine porasla za 7,5 posto u cijeloj zemlji. Studija nije razmatrala dodatna rođenja nakon ove točke.

Ono što je možda najupečatljivije je da je utjecaj nižih kamata na obiteljske odluke bio toliko velik da je uspio nadjačati ostale makroekonomske događaje poput recesije, što je smanjilo natalitet u ostalim dijelovima svijeta s porastom nezaposlenosti.

U tom pogledu, Velika Britanija je u kontrastu sa Sjedinjenim Državama gdje je plodnost padala kako je nezaposlenost rasla nakon recesije.

Unatoč dobrim vijestima koje je otkrilo izvješće Engleske banke, situacija po pitanju nataliteta nije ništa bolja u Britaniji, kao niti u ostatku Europe. Stopa nataliteta svugdje je i dalje jednako loša, dok se stanovništvo gomila neprirodnim putem – imigracijom.