Telefonski brojevi oko 419 milijuna korisnika Facebooka našli su se na popisu dostupnom na internetu, prenosi Digital Journal.

Facebook je pohranio 419 milijuna zapisa o korisnicima u nekoliko baza podataka – uključujući 133 milijuna američkih računa, više od 50 milijuna u Vijetnamu i 18 milijuna u Britaniji, prema portalu TechCrunch.

U bazama podataka navedeni su korisnički podaci – jedinstvene znamenke priložene uz svaki račun – telefonski brojevi profila, kao i spol naveden na nekim računima i njihova zemljopisna lokacija.

Podaci nisu bili zaštićeni lozinkom, što znači da je svatko mogao pristupiti bazama podataka, a ostali su takvima na mreži sve do srijede kada je TechCrunch kontaktirao domaćina web lokacije.

Facebook je potvrdio dijelove izvješća, ali je umanjio opseg izloženosti, rekavši da je broj do sada potvrđenih računa iznosio oko polovice od prijavljenih 419 milijuna.

Dodaje se da su mnogi unosi bili duplikati i da su podaci stari.

Nakon skandala Cambridge Analytica 2018. godine, kada je tvrtka koristila lagane postavke privatnosti za pristup osobnim podacima milijuna korisnika, Facebook je tobože onemogućio značajku koja je korisnicima omogućila pretraživanje platforme po telefonskim brojevima.

U eri paranoidne histerije oko „čipiranja“, praćenja, anonimnosti, zaštite osobnih podataka i inim iluzijama, korisnici društvenih mreža poput Facebooka i dalje revno dijele sve o sebi na društvenim mrežama, da bi kasnije kukali o nepoštivanju prava na anonimnost.