Podaci iz norveške statistike pokazuju da su imigranti izrazito prezastupljeni u zločinima, a mlađi imigranti posebno su uključeni u nasilni kriminal i zlostavljanja u Oslu.

Brojke su objavili članovi Progresivne stranke Sylvi Listhaug i Jon Helgheim, koji su otkrili da mladi muški imigranti iz Somalije sudjeluju u nasilnim zločinima po stopi od 419 na 1.000 ljudi u odnosu na 34 od 1.000 za autohtone Norvežane.

Dvojac opovrgava tvrdnje nevladinih organizacija i istraživača, navodeći kako statistike u Norveškoj, Danskoj i Švedskoj pokazuju da su imigranti daleko prezastupljeni u nasilnim kriminalnim djelima čak i kad su faktori kao spol, starost, socijalni status i zaposlenost uzeti u obzir, prenosi Verdens Gang.

Razlog zbog kojeg smo kritizirani je taj što je političarima, aktivistima, istraživačima i komentatorima neugodno probuditi neugodne činjenice kada su dovoljno dugo intenzivno pokušavali zatvoriti i oči i uši“, napisao je par.

Autori su opisali i situaciju s kriminalom te imigrantima u Švedskoj, tvrdeći da su političari i stručnjaci „prihvatili da ne treba govoriti o problemima jer to može biti stigmatizirajuće“.

Situacija u Švedskoj je sada potpuno izvan kontrole sa stotinama paleža automobila, stotinama paleža u školama, preko stotinu bombaških napada, smaknućima na otvorenim ulicama i koordiniranim napadima automatskim oružjem, bombama i granatama“, rekli su.

Statistički podaci objavljeni su nešto manje od godinu dana nakon što su norveški mediji objavili da su70 posto nasilnih zločina u Oslu počinili imigranti, koji čine samo 33 posto ukupnog stanovništva.