Veći broj kultur-marksističkih i crnačkih rasističkih skupina pokrenuo je kampanju pod nazivom „Drop the ADL“ s ciljem raskidanja veza s pro-židovskom klevetničkom organizacijom Anti-defamacijaka liga (ADL), prenosi pro-židovski portal Forward.

Iako je ADL integriran u rad zajednice na različitim pitanjima, on ima povijest i neprekidni obrazac napada na pokrete socijalne pravde vođene obojenim zajednicama, gay osobe, imigrante, muslimane, Arape i druge marginalizirane skupine, istovremeno se stavljajući uz bok s policijom, desničarskim vođama, počiniteljima državnog nasilja“, napisale su skupine u otvorenom pismu. „Još je uznemirujuće, to što često izvodi te napade pod parolom ‘građanskih prava’.

Pismo ima više od 100 potpisnika, uključujući skupine Movement for Black Lives, Vijeće za američko-islamske odnose, Židovski glas za mir i Židovi za rasnu i ekonomsku pravdu.

Kampanja također uključuje dokument koji kritizira ADL zbog njegove podrške Izraelu i iznosi dokaze o onome što opisuju kao „trajno nasljeđe podrške rasističkoj policiji, nadzoru, kolonijalizmu i utišavanju aktivizma socijalne pravde.

Iz ADL-a su izjavili kako nisu zabrinuti zbog kampanje.

Postoji mnogo istih skupina koje godinama guraju plan protiv Izraela“, rekao je glasnogovornik ADL-a. „To više govori o njima nego o nama, da bi u ovom trenutku velikog jedinstva oko jednake pravde za sve, ovaj pokušaj pokrenuli protiv jedne od najvećih i najstarijih židovskih organizacija u Americi. Oni neće učiniti ništa da zaustave važan posao koji obavljamo svakog dana, u bliskom partnerstvu s mnogim istaknutim skupinama za građanska prava, da zaustavimo klevetu židovskog naroda i da osiguramo pravdu i pravedan odnos prema svima.

ADL je u srijedu tek objavio izjavu na svojoj web stranici u kojoj su pokušali demantirati navode skupina.