Šokantno – Ranjeni borci ISIL-a liječe se u turskim bolnicama

ShowImage.ashx

Borci Islamske Države i Slobodne Vojske Sirije neometano prelaze sirijsko-tursku granicu i primaju medicinsku pomoć, te se nakon toga opet neometano vraćaju u Siriju kako bi nastavili s borbama, kazao je čelnik lokalnog liječničkog udruženja u svojoj izjavi reporterima RT-a.

Očevici i liječnici koji su pružali usluge borcima rekli su kako se većina militanata liječi u pograničnom gradu Kilisu, južno od Gaziantepa. „Mnogi ranjeni militanti ISIL-a ili FSA dovoze se preko granice u kamionima, ne ambulantnim vozilima. Dosta ih je bilo u nesvjesti i krvarili su dok su bili doveženi nama“, kaže Hamzy Agca, predsjednik Udruženja liječnika Gaziantepa i Kilisa.

Ranjenici se dovoze direktno iz ratnih područja i liječnici često moraju voditi brigu o tome da li ranjenik kod sebe ima eksplozivnih naprava, ručne bombe svako malo ispadaju iz džepova ranjenika“ , dodaje Agca.

Drugi liječnik također je potvrdio da im dolaze ranjeni militanti sa prekograničnih sirijskih područja zahvaćenih ratom, uključujući i borce ISIL-a. Pod uvjetom da ostane anoniman, kazao je kako nije jedini liječnik koji je liječio militante u Kilisu.

On također navodi kako je na jednom od ranjenih militanata našao samoubilački prsluk sa eksplozivom kojeg je morao sam skinuti sa ranjenika. Rekao je i kako je priljev militanata koji dolaze u turske bolnice u posljednje vrijeme smanjen, ali nije u potpunosti prestao.

Na pitanje kako se osjećao liječeći teroriste, Agca kaže da je kao liječnik pod zakletvom da će liječiti svaku ozlijeđenu osobu, bez obzira o kome se radi. „Svaki liječnik bi učinio isto“, dodaje.

Međutim, nakon pruženog medicinskog tretmana, borci slobodno odlaze natrag na ratište u Siriju. „Nakon što bi se oporavili, borci su se vraćali natrag na ratište, neki su dolazili i po dva-tri puta u našu bolnicu“, rekao je Agca.

Agca tvrdo kako turske vlasti osiguravaju slobodan prolaz granice ISIL-ovim borcima. „U pogledu njihovog liječenja, vlasti nam nisu dale nikakav nalog niti naredbu, ali njihova politika očito jest da im pruži priliku slobodnog prelaska granice.“

Prve vijesti o tome kako ISIL-ovi militanti primaju skupe i komplicirane medicinske usluge pojavile su se prošlog mjeseca. Informacije su procurile prisluškivanjem telefonskih razgovora i predane su medijima od strane opozicijskog zastupnika Erema Erdema.

Turska vlast oštro negira bio kakvu povezanost sa Islamskom Državom, i redovito progoni novinare i opoziciju koja izlazi s takvim informacijama u javnost. Prošlog mjeseca, turska novinarka Arzu Yildiz osuđena je na 20 mjeseci zatvora i oduzeta su joj roditeljska prava zbog „kršenja povjerljivosti sudskog postupka“.

Naime, Yildiz je objavila snimke prošlogodišnjeg sudskog procesa na kojem se četvorici inspektora sudilo zato što su naredili pretragu kamiona turske obavještajne službe koji su putovali u Siriju 2014. godine. Vlast, koja inzistira na tome da se radilo o humanitarnom konvoju pomoći turskim plemenima u Sriji, intervenirala je i spriječila pretragu kamiona, a velik broj ljudi je procesuiran jer su pokušali sprovesti pretragu, što je izazvalo sumnje da se radilo o vojnoj pošiljci teroristima u Siriji.

Izvor: RussiaToday