TV razgovor katarskog visokog dužnosnika gdje otvoreno priznaje istinu po pitanju porijekla rata u Siriji, raširila se arapskim medijskim prostorom i društvenim mrežama, samo nekoliko dana nakon curenja tajnih američkih dokumenata koji potvrđuju da su sirijski pobunjenici od samog početka sukoba bili pod direktnim zapovjedništvom stranih vlada.

Praktički se radi o javnom prizanju urote četiriju država  i koordinacije s ciljem destabilizacije Sirije kao nezavisne države, uključujući davanje potpore terorističkim skupinama poput al-Nusra Fronta.

Čini se da u sve većoj mjeri na vidjelo dolaze materijali i svjedočenja koji otkrivaju detalje o neuspjelom pokušaju svrgavanja sirijske vlasti.

Tome je pridonio i politički sukob među dosadašnjim saveznicima Katarom i Saudijskom Arabijom, koji se naizmjence međusobno optužuju za financiranje terorista ISIL-a i Al Qaede, i ostalih skupina koje djeluju na području Iraka, Sirije i Libije.

Visoki katarski dužnosnik koji je javno progovorio pred TV ekranima nije nitko drugi nego bivši premijer Jassim bin Jaber al-Thani, koji je u ime Katara nadgledao zbivanja u Siriji do 2013. godine.

U razgovoru za katarsku televiziju, bin Jaber al-Thani je otkrio da je njegova zemlja, zajedno sa Saudijskom Arabijom, Turskom i SAD-om, krenula sa slanjem oružja pobunjenicima još u samim začecima sukoba 2011. godine.

Iako al-Thani negira financiranje ISIL-a, njegove riječi direktno impliciraju arapsku i američku podršku terorističkoj organizaciji al-Nusra Front, i to od samih začetaka sukoba, te je izjavio da Katar ima svu dokumentaciju da je rat planiran s ciljem svrgavanja sirijskog režima.

Al-Thani tvrdi da su zemlje poput Saudijske Arabije i Katara naoružavale džihadisre u Siriji uz podršku SAD-a i Turske, te da postoji čitava dokumentacija koja to potvrđuje. Također je izjavio da su saudijski kralj Abdullah i SAD postavili Katar na čelo provedbe tajnih operacija.

Čitav govor i katarsko otkrivanje uloge arapskih zemalja u sirijskoj situaciji, zapravo je pokušaj opravdavanja katarske umješanosti u čitav rat, nakon što su ostale umješane zemlje počele dizati ruke od neuspjelog projekta rušenja Assada s vlasti, a dokazi o upletenosti su počeli isplivavati u javnost. Al-Thani je objasnio da je Katar nastavio financirati oružane pobunjenike u Siriji, dok su ostale zemlje koje su „bile s njima u istom košu“ većim dijelom ukinule potporu.

Al-Thani je također nedavno u razgovoru za američku TV kuću, na upit o katarskoj upletenosti u podršku terorizmu, izjavio da su u Siriji „svi radili pogreške, uključujući i vašu zemlju“. Također je naglasio da kad je rat počeo u Siriji, „sve je išlo preko dva zapovjedna centra, jednog u Jordanu, a drugog u Turskoj“.