Osuđivani financijski kriminalac i društveni manipulator George Soros dobio je nagradu Josepha A. Schumpetera za „inovativna dostignuća na području poduzetništva, ekonomije i ekonomske politike“, stoji u priopćenju Zaklade otvoreno društvo.

Ewald Nowotny, guverner austrijske Narodne banke i predsjednik Bečkog društva Schumpeter, uručio je nagradu Sorosu u banci u Beču.

Počastimo Georgea Sorosa Schumpeterovom nagradom što je svijet učinio otvorenijim, pravednijim i nepristranijim za sve“, rekao je.

Neki od prošlih dobitnika su Vaclav Klaus, Helmut Kohl, Mario Draghi i Romano Prodi, koji su dobili nagradu koja se dodjeljuje jednom godišnje. Nagradu dodjeljuje Schumpeter Society, a sve financira Fond Helmut Zilk za međunarodne odnose Beča.

Zanimljivo je ponoviti da će ove jeseni upravo u Beču započeti s djelovanjem Sorosevo Sredjoeuropsko sveučilište koje je odnedavno izbačeno iz Mađarske.

Velika mi je čast primiti ovu nagradu, jer sam oduvijek bio veliki obožavatelj Schumpeterovog razmišljanja“, rekao je Soros.

I ja sam osobno oduševljen što sam tako srdačno primljen u Beču, koji je postao novi dom Srednjoeuropskog sveučilišta. Vjerujem da će CEU, s naglaskom na društvene znanosti, doprinijeti velikom intelektualnom životu ovog grada, u tradiciji Schumpetera i mnogih drugih,“ zaključio je Soros.