Samoprozvani filantrop, osuđivani financijski kriminalac i društveni uzurpator George Soros izjavio je kako „Europa se mora suprotstaviti Poljskoj i Mađarskoj“ jer si EU navodno ne smije priuštiti kompromise oko vladavine zakona koja se primjenjuje na budžet prema državama članicama.

Onako kako će EU odgovoriti na izazov onim odredbama koje sada postavljaju Mađarska i Poljska, odredit će hoće li preživjeti kao otvoreno društvo vjerno vrijednostima na kojima je utemeljena“, napisao je Soros za portal Project Syndicate kojeg financira njegova zaklada Otvoreno društvo.

Njegov je članak objavljen samo dan uoči samita EU u četvrtak, koji je prvotno trebao riješiti drugi val pandemije koronavirusa, ali mađarski i poljski veto na proračun bloka zbog kriterija vladavine zakona zauzeo je dnevni red.

Iako su dvije zemlje najveći korisnici proračuna, njihove se vlade odlučno protive uvjetovanju vladavine zakona koje je EU usvojila po nalogu Europskog parlamenta“, napisao je Soros. „Znaju da na grube načine krše vladavinu zakona i ne žele platiti posljedice.“

Glasnogovornik mađarske vlade Zoltán Kovács izjavio je da institucije EU u osnovi provode shemu ucjene koju je smislio Soros.

Ako ste ikada željeli znati kako funkcionira Sorosev plan, evo ga: @georgesoros je 2015. predložio fiskalne kazne protiv onih koji ne prihvaćaju migrante. Danas vidimo financijsku ucjenu i političku odmazdu koju operacionaliziraju institucije EU“, napisao je Kovács.

Nije toliko apstraktan pojam poput vladavine zakona čemu se protive mađarski premijer Viktor Orbán i, u manjoj mjeri, poljski de facto vladar Jarosław Kaczyński“, nastavio je Soros. „Za njih vladavina zakona predstavlja praktično ograničenje osobne i političke korupcije. Veto je očajnička kocka dvojice serijskih prekršitelja.

Sorosov članak je dodatni dokaz onoga mnogi godinama tvrde, naime da je većina institucija EU pod izrazitim utjecajem Sorosa kroz njegovo lobiranje i njegove organizacije.

Kad je najavio veto – budući da mu se pridružila Poljska, a djelomično podržala Slovenija – Orbán je napisao da će u skladu s načelom: „Ne postoji sporazum ni o čemu sve dok ne postoji sporazum o svemu“, mađarska vlada glasati protiv svi elemenata zakonodavnog paketa o MMF-u / NGEU-u, uključujući vetoe koji zahtijevaju jednoglasnost, poput Uredbe o MMF-u.