Soros junior demantira tvrdnje da se fundacija povlači iz Europe, nastavit će sa svojim radom

Foto: Dave Kotinsky

Sin Georgea Sorosa i njegov nasljednik, tepredsjednik zaklade Otvoreno društvo odbacio je tvrdnje da će se njegova globalistička operacija financiranja probisvjeta povući iz Europe.

Alex Soros, izdanak Soroseva carstva i nedavno imenovani čelnik Zaklade otvorenog društva (OSF), rekao je ovaj tjedan da se njegova organizacija i dalje namjerava miješati u Europu, rekavši da je kontinent “i dalje od velike strateške važnosti za rad OSF-a”.

Pišući za POLITICO, 37-godišnji Soros junior rekao je da su izvješća koja tvrde da njegova grupa planira napustiti Europu “zavaravajuća”, ali je upozorio da će se fokus Soroseve zaklade vjerojatno pomaknuti na istok kao.

“Ovo nije nikakvo povlačenje”, tvrdi Soros, priznajući da će OSF “značajno” smanjiti broj svojih zaposlenika kako bi “osigurao da više novca ide tamo gdje je najpotrebnije”.

Dio ovog pomaka prema istoku, rekao je, bit će udvostručen prema Ukrajini, u koju se od 2014. godine slilo 250 milijuna dolara Sorosevog novca, predstavljajući jednog od “najvećih neovisnih financijera ukrajinskog civilnog društva i grupa građana”.

Sorosev nasljednik je rekao da će Zaklade Otvorenog društva nastaviti podupirati napore da Europska unija proširi svoje granice uključivanjem Moldavije i država Zapadnog Balkana.

“Članstvo u EU-u je ključno za osiguranje jedinstva i stabilnosti cijele balkanske regije kako bi se suprotstavili pokušajima ponovnog rasplamsavanja sukoba u Bosni i na Kosovu, na primjer, i omogućili Rusiji mogućnost infiltracije. Osim toga, članstvo u EU ojačat će europsku sigurnost i izbjeći stvaranje geopolitičkog vakuuma”, rekao je.

Međutim, Alex Soros, koji se sastao s najmanje 20 dužnosnika iz Bidenove administracije prema zapisima posjetitelja Bijele kuće, sugerirao je da će središnji fokus njegovih operacija biti spriječiti bivšeg predsjednika Donalda Trumpa ili bilo kojeg drugog republikanca u “MAGA stilu” da ponovno preuzme vlast na predsjedničkim izborima sljedeće godine.

Ustvrdio je da bi njegov ulazak u Bijelu kuću mogao završiti “gore za EU nego za SAD”, ako Trump ili neki drugi kandidat sličnog mišljenja osvoji Bijelu kuću.

“Takav će ishod ugroziti europsko jedinstvo i potkopati napredak postignut na mnogim frontama kao što je odgovor na rat u Ukrajini. Prilagođavamo OSF kako bismo mogli odgovoriti na sve scenarije koji bi se mogli pojaviti, s obje strane Atlantika”, napisao je predsjednik Zaklade Otvorenog društva.