Politički aktivist i milijarder George Soros rekao je da se zalaže za to da se republikanska predsjednička utrka 2024. svede na neslaganje između bivšeg predsjednika Donalda Trumpa i guvernera Floride Rona DeSantisa – bitka za koju vidi da vodi do raspada stranke.

“Trump se pretvorio u jadnu figuru koja neprestano žali za svojim gubitkom 2020. Veliki republikanski donatori ga uglavnom napuštaju. DeSantis je lukav, nemilosrdan i ambiciozan. On će vjerojatno biti republikanski kandidat.”

Soros, najveći donator kandidatima Demokratske stranke u izbornom ciklusu 2022., rekao je da bi pobjeda DeSantisa 2024. mogla dovesti do katastrofe za republikance. “To bi moglo potaknuti Trumpa, čiji se narcizam pretvorio u bolest, da se kandidira kao kandidat treće stranke. To bi dovelo do pobjede demokrata i prisililo republikansku stranku da se reformira.”

Trump je navodno 2021. zaprijetio da će osnovati vlastitu političku stranku, a u prosincu je nagovijestio da bi se 2024. mogao kandidirati kao kandidat treće stranke ako ga republikanski čelnici ne podrže dovoljno. Kako je Soros nagađao, takva bi kandidatura vjerojatno osigurala pobjedu demokratskom kandidatu jer bi Trump i republikanski kandidat podijelili glasove konzervativaca.