Sorosevo Otvoreno društvo obustavlja većinu projekta na području EU

Zaklada Otvoreno društvo Georgea Sororsa, koju sada kontrolira njegov sin Alexander, prestat će s većinom svojih operacija u Europskoj uniji.

Ovaj potez, koji je uslijedio nakon što su nevladine organizacije koje financiraju zaklade više od desetljeća prevozile imigrante u Europu, dolazi nakon što je obiteljska zaklada vrijedna 25 milijardi dolara najavila smanjenje broja zaposlenih od najmanje 40% nakon Alexanderovog preuzimanja.

Navodeći “radikalnu promjenu strateškog smjera”, OSF kaže da će njihov novi operativni model zahtijevati “značajno daljnje restrukturiranje” i “zatvaranje svih regionalnih i globalnih programa”, navodi se u pismu poslanom primateljima bespovratnih sredstava u Mađarskoj u koje je Bloomberg imao uvid.

“U konačnici, novo odobreno strateško usmjerenje predviđa povlačenje i prekid velikih dijelova našeg sadašnjeg rada unutar Europske unije, pomicanje našeg fokusa i raspodjelu resursa na druge dijelove svijeta”, stoji u poruci koja citira još jednu notu poslanu osoblju OSF-ovog sjedišta u Berlinu.

“OSF će u velikoj mjeri prekinuti financiranje unutar Europske unije, a daljnje financiranje bit će krajnje ograničeno”, stoji u njemu, bez pojedinosti, osim što se kaže da organizacija mijenja fokus jer su “institucije i vlade EU već izdvajale značajna sredstva za ljudska prava, slobodu i pluralizam” unutar bloka.

Tijekom posljednja tri desetljeća OSF je potrošio više od 19 milijardi dolara na različite projekte, uključujući 209 milijuna dolara u 2021. za projekte u Europi i regiji središnje Azije.