„Sotonisti“ službeno priznati kao vjerska zajednica u Švedskoj

Kult oko 100 marksističkih LGBT cirkusanata i klaunova pod krinkom izmišljenog semitskog božanstva.

Pripadnici „Sotonističkog društva“ Švedska na Pride paradi u Stockholmu | Izvor: Facebook

U pokušaju za ukidanjem stereotipa o krvnim žrtvama i orgijama, švedska sotonistička zajednica pridružila se kolektivnoj utopiji socijalne pravde, sekularne države te objeručke prihvatila feminizam i LGBT ideale.

Unatoč činjenici da je Crkva oduvijek smatrala Sotonu izvorom zla i glavnim neprijateljem čovjeka, švedska sotonistička zajednica prihvaćena je kao vjerska denominacija od strane državne Agencije za pravne, financijske i administrativne usluge, izvijestio je list Dagen.

Da biste u Švedskoj postali registrirana vjerska zajednica, morate ispuniti nekoliko uvjeta, poput organiziranja vjerskih službi, molitvi ili meditacije, te imati naziv koji se „ne suprotstavlja dobrom običaju ili općem redu“. Prema mjerilima švedskih vlasti, sotonisti su očito ispunili sve kriterije.

Grupu vodi bračni par, Erik i Jenny Hedin iz Stockholma. Oboje su znanstvenici na području povijesti ideja i lingvistike te nemaju pozadinu u drugim vjerskim pokretima. Prema vlastitim podacima sotonista, imaju oko 100 sljedbenika. Pokret je nadahnuo Sotonski hram, aktivistička skupina iz Massachusettsa u SAD-u.

Iako ima ime koje upućuje na štovanje još jedne od semitskih izmišljotina, kao i na mračne obrede ili žrtvovanje životinja, sotonistička zajednica zapravo veliča znanstveni pristup, sekularnu državu i socijalnu pravdu.

Čak i najmanji pogled na Facebook stranicu dotičnog kulta otkriva mnoštvo činjenica koje su općenito povezane s marksističkim, antifašističkim ili liberalnim idejama, poput LGBT-a, zaštite okoliša i kritike prema ženama koje odbijaju pobačaj.

Kult je također podijelio ručnike u projektu zvanom Menstruacija sa Sotonom. Tijekom Stockholmskog tjedna ponosa, grupa je organizirala seminar o potrebi sotonističkog feminizma.

Što se tiče samog Sotone, prema njemu se društvo smatra samo „književnom figurom“. Dok se Sotona pozdravlja kao uzor i „vječni pobunjenik“ koji uvijek ruši autoritete, grupa izvodi rituale poput „prizivanja Lucifera i Lilith“. Središnja točka je stavljanje sebe u središte svega.

Čovjek je savršen kakav jest, ne trebamo slušati druge, ali možemo vjerovati u sebe. Također se radi o ispitivanju proizvoljnih normi i ovlasti“, objasnila je Jenny Hedin.

Formalno priznanje zasad ne znači nikakve državne potpore ili neka posebna prava u smislu braka.

Budući da je Švedska crkva odvojena od države 2000. godine, pokrenut je poticaj za ravnopravniji tretman ostalih vjerskih zajednica. Posljednjih godina u Švedskoj je tako registrirano preko 140 vjerskih zajednica, od Islamske agencije fatwa do Scijentologa.