Sotonistički hram, zajednica s oko 300.000 sljedbenika, podnio je sedam tužbi u različitim američkim saveznim državama osporavajući koncept vjerske slobode i njene osnovne karakteristike, zahtjevajući jednak tretman s kršćanskim zajednicama.

Ljudi se smiju kad nas vide kako se borimo za postavu spomenika Sotoni na istim osnovama kao i spomenik u čast Deset božjih zapovjedi, ali naša borba je iskrena i važna“, rekao je Lucien Greaves, koji je 2013. osnovao zajednicu.

On je rekao da je njihov cilj jednostavan i u duhu Amerike.

Ne možete dati prednost određenom vjerskom pogledu i reći da smo nacija koja poštuje vjerske slobode. Vjerska sloboda treba biti univerzalna“, rekao je Greaves.

U svojoj najnovijoj tužbi u Texasu, Sotonistički hram nastoji da se neka pravila o pobačaju smatraju neustavnim kad se primenjuju na članove njihove zajednice, insistirajući da neka pravila nisu u skladu s njihovim vjerovanjima.

Sotonistički hram se nada da će u saveznoj državi Arizoni dobiti tužbu koja traži pravo na molitvu na početku zasjedanja Gradskog vjeća, dok u slučaju iz Bostona ističu da su muslimani i Židovi bili previše zastupljeni u molitvama na sastancima Gradskog vjeća zbog kojih su, za razliku od recimo ateista, bliskiji članovima Vijeća.

U Minessotti se pak pokušavaju izboriti za mogućnost da postave spomenik za koji kažu da je sotonistički ali s ukusom.

U Arkansasu su uključeni u parnicu sekularista koji žele ukloniti granitni spomenik u čast Deset božjih zapovjedi s obrazloženjem da navodno krši Ustav favorizujući jednu religiju nad ostalima. Zbog toga žele pored kršćanskog spomenika postaviti kip Bafometa.

Vlasti su međutim okarakterizirale članove Sotonističkog hrama kao neiskrene, a u sudskom spisu također se citira izjava suparničke sotonističke organizacije, Crkve Sotone, koja za pripadnike Sotonističkog hrama navodi da nemaju prava vjerska uvjerenja i da sotanizam stavljaju na loš glas.