Šovinizam na švedski: „Problem su muškarci, a ne islam“

© Events Droid
© Events Droid

Liderica švedske stranke Feministička Inicijativa (FI), Victoria Kawesa, kritizirala je izvještaj i snimku skrivenom kamerom koja je pokazala da su djevojčice u muslimanskoj školi meta diskriminacije i spolne segregacije. Prema njenim tvrdnjama, za probleme u većinskim imigrantskim no-go zonama krivi su – muškarci i rasizam!

Segregacija djevojčica muslimanske škole rezultat je „patrijarhata“ i nema nikakve veze s religijom islama, prenosi Expressen.

Ova tvrdnja naišla je za žestoku reakciju iranskog imigranta i predstavnika stranke Umjerenih (MP), Hanifa Balija, koji je izjavio:

FI nije u stanju čak niti dijagnosticirati problem, a kamoli donijeti nekakvo rješenje tom problemu.

Bali, koji je odrastao u današnjoj no-go zoni Husby naveo je da je stav i diskriminacija djevojčica u školi tipična i za predgrađe Husby. Prema njegovim tvrdnjama, jedini način da se učini promjena jest da cijela zajednica stane iza nje.

Kawesa je ipak ostala tvrdoglavo uporna dodajući da „patrijarhalna represija vlada u čitavom društvu.

Patrijarhat postoji u svim religijama, nacionalnostima i bojama kože. Zajednički denominator je muška represija i dominacija.

Dakako, bez „rasizma“ nije moglo proći, pa je Kawesa izjavila da „postoji kultura rasističke politike koja prije otežava probleme i sprječava uočavanje stvarnog uzroka represije patrijarhata.

Zanimljivo je da je premijer Stefan Löfven, predstavnik vjerojatno najrigoroznijih vlasti kada je u pitanju rasizam, izjavio kako bi dotičnu školu trebalo zatvoriti.

Dodajmo i kako su nedavno dvije feminističke aktivistice otvoreno progovorile o činjenici da upravo feministice odlaze iz problematičnih imigrantskih četvrti zbog prijetnji od fundamentalističkih islamista.

Autor: Tribun