Španjolska kupila netočne kineske setove za testiranje korona virusa koje je certificirala EU

Španjolska vlada kupila je nekoliko tisuća setova za otkrivanje korona virusa od kineske kompanije. Uređaje je certificirala EU, ali se ispostavilo da prva serija od čak 9000 komada ne radi.

Španjolska je kupila uređaje u nadi da će pokrenuti masovna testiranja svog stanovništva. Nakon što su testirani u nekoliko mikrobioloških ustanova u zemlji, otkriveno je da kineski testovi imaju stupanj točnosti od 30 posto, gdje bi trebali biti bliži 80 posto. Testovi su vraćeni proizvođaču.

Anonimni izvor uključen u procjenu rekao je za El País u četvrtak: „Ne otkrivaju pozitivne slučajeve kako se očekuje.

S tom vrijednošću nema smisla koristiti ove testove“, rekao je anonimni izvor.

Španjolsko ministarstvo zdravstva reklo je: „Prve testove na setovima za brzo testiranje obavili su istovremeno bolnica u Madridu i Zdravstveni institut Carlos III, a čim je otkrivena njihova slaba osjetljivost, povučeni su. Dobavljač je kontaktiran i osigurat će se zamjenski testeri.“

The Guardian izvještava da su proizvodi, koje je proizvela biotehnička kompanija Shenzen Bioeasy Company Limited u provinciji Guandong, posjedovali EU certifikat – što znači da su trebali biti u skladu s europskim standardima. U izjavi ministarstva dodaje se: „Španjolska slijedi EU regulativu, što znači da ako je proizvod certificiran u skladu s europskim standardima, može se kupovati i prodavati na cijelom području Unije.

Kineska ambasada u Madridu, međutim, tvrdila je da je španjolska vlada testove kupila od nelicencirane kompanije, prema portalu Euractiv, i da Shenzhen Bioeasy biotehnologija nije na popisu preporučenih dobavljača.

Yahoo News izvještava da testovi korona virusa koje je kupila češka vlada također pokazuju nisku stopu uspjeha.

Španjolska je već naručila medicinske potrepštine iz Kine u vrijednosti 432 milijuna eura, a kineske tvrtke optužene su za profitiranje na pandemiji.

Jedan diplomatski izvor u Španjolskoj rekao je Reutersu da su troškovi u nekim slučajevima deseterostruko porasli, a kineske tvrtke zahtijevaju plaćanje unaprijed.