Španjolska odlučila zabraniti prosvjede protiv pobačaja ispred klinika

Novi španjolski zakon zabranio je uznemiravanje žena koje traže pobačaj u klinikama za pobačaj, što uključuje dosađivanje ili vrijeđanje onih koje traže pobačaj, a počiniteljima prijeti kazna do godinu dana zatvora.

Nova reforma za pobačaj stupila je na snagu ovog tjedna i navodi da se svatko tko “smeta u ostvarivanju prava na dobrovoljni prekid trudnoće” “dosadnim, uvredljivim, zastrašujućim ili prisilnim radnjama koje potkopavaju njezinu slobodu” može suočiti s između tri mjeseci i godinu dana iza rešetaka.

Zakon također obuhvaća one koji uznemiravaju ili vrijeđaju medicinske službenike koji obavljaju pobačaje i nastoje učiniti klinike “sigurnom zonom” kako bi se jamčila privatnost žena koje traže postupke prekida trudnoće, izvještavaju španjolske novine El Mundo.

Prema novinama, onima koji su proglašeni krivima za uznemiravanje može se također suočiti s zabranom odlaska u područja oko klinika u razdoblju od šest mjeseci do tri godine.

Zakon je usvojila parlamentarna skupina socijalista, a odobrio ga je španjolski senat ranije ovog mjeseca. Narodna stranka desnog centra (PP) i populistička stranka VOX usprotivile su se reformi, a senator VOX-a Jacobo Robatto osudio je zakon kao “nejasan” i “generički” ranije ovog mjeseca.

“Nijedna majka ne žali što je to bila, ali pobacila je”, rekao je senator Robatto i dodao: “Žene ne žele pobaciti, već dostojanstveno odgajati svoju djecu”, ističući izvješće koje tvrdi da osam od deset žena sumnja o njihovoj trudnoći odlučio zadržati svoje dijete nakon što je dobio odgovarajuću podršku.