Španjolska policija uhitila je petero osoba i zaplijenila 150.000 eura u akciji nazvanoj „Operacije Doner Halal“. Istraga je bila usmjerena na bandu koja je preko pečenjara kebaba vršila pranje novca.

U akciji je istraženo još 15 osoba, dok su uhićenja izvršena u Barceloni i Alicanteu, gdje je i zaplijenjeno oko 150.000 eura. Policija je objavila video snimku provođenja operacije, piše El Periodico.

Vjeruje se kako su pečenjare kebaba iskorištene kao mreža za pranje novca koja se proteže od Španjolske pa sve do Njemačke. U provjerenom obrascu, koja je obuhvaćala utaju poreza, između 90.000 i 200.000 eura svake subote se slalo avionom u Düsseldorf. Određene dane, količina novca penjala se i na 300.000 eura.

Lanac pečenjara kebaba osumnjičen je za pranje novca u iznosu od 36 milijuna eura, što je započelo 2012. godine. Dokumenti koji potvrđuju prijenos novca dolazili su od tvrtki koje su navodno bile uključene u prodaju mesa. Međutim, otkriveno je kako te tvrtke nisu imale nikakve poznate adrese, a nisu bile dijelom legitimne komercijalne mreže.

Pored uhićenja i zaplijene gotovine, vlasti su zamrznule 36 bankovnih računa i druge oblike privatnog financiranja. Pod istragom je i pet nekretnina u vrijednosti od 470.000 eura.